Romanya ve Bulgaristan serbest dolaşım alanına yerel saatle gece yarısı (GMT 22:00) resmen girdiler.
Karayollarında kontroller şimdilik yürürlükte kalacak. Sığınmacı akını korkusuyla Avusturya’nın vetosu nedeniyle kara sınırlarındaki kontroller kaldırılmıyor.
Havaalanları ve limanlarla sınırlı bu kısmi üyeliğe rağmen, atılan adımın güçlü bir sembolik değere sahip olduğu belirtiliyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı basın açıklamasında "Bu her iki ülke için de büyük bir başarıdır" dedi.
Ursula von der Leyen, "Bu, dünyanın en geniş serbest dolaşım alanı olan Schengen bölgesi için tarihi bir an. Birlikte, tüm vatandaşlarımız için daha güçlü ve daha birleşik bir Avrupa inşa ediyoruz" dedi.
Avrupa Birliği uzun bir süredir özellikle Bulgaristan’da göçmenlere yönelik kötü muamele ve yasadışı sınırdışılara göz yumuyor. Ancak Ursula von der Leyen, ağır hak ihlallerine rağmen tam tersine Bulgaristan’daki “mükemmel sonuçları” sık sık övmekten çekinmiyor.
AB'ye 2007'den beri üye olan 19 milyon nüfuslu Romanya ve 6,5 milyon nüfuslu Bulgaristan'ın ardından katılan Hırvatistan, Ocak 2023'te Schengen’e girerek bu iki ülkeyi geride bırakmıştı.
Bu çifte girişle birlikte 1985'te kurulan bölge artık 29 üyeden oluşacak. 27 Avrupa Birliği ülkesinden 25'i ile bunların komşuları İsviçre, Lihtenştayn, Norveç ve İzlanda Schengen’de yer alıyor.