Dünya Bankası: Gazze ekonomisi yüzde 80 küçüldü

Dünya Bankası Gazze ekonomisinin geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 80'den fazla daraldığını açıkladı. Banka ayrıca çocukların eğitimini sürdürmek için 30 milyon dolarlık bir hibe yapılacağını duyurdu.

Dünya Bankası, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun ön tahminlerine dayanarak yaptığı açıklamada, Gazze'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) 2023'ün dördüncü çeyreğinde (Ekim'den Aralık'a kadar olan üç ay) üçüncü çeyreğe kıyasla "yüzde 80'den fazla azalarak" yaklaşık 670 milyon dolardan sadece 90 milyon dolara düştüğünü bildirdi.

Üç aylık dönemdeki yüzde 80'lik bu düşüşün yıllık yüzde 24'lük bir düşüşe eşdeğer olduğunu belirten Dünya Bankası, "Sabit varlıklarda gözlemlenen hasar ve yıkım seviyesi felaket boyutundadır" dedi.

Dünya Bankası, yıkıcı insani etkilere ek olarak, "Gazze'deki neredeyse tüm ekonomik faaliyetlerin durma noktasına geldiğini" vurguladı.

NEREDEYSE TÜM GAZZELİLER YOKSULLUK İÇİNDE YAŞAYACAK

"Çatışmanın başlamasından bu yana Filistin ekonomisi yakın ekonomik tarihin en büyük şoklarından birini yaşadı" denilen açıklamada, "Neredeyse tüm Gazzeliler en azından kısa vadede yoksulluk içinde yaşayacak" ifadelerine yer verildi.

Dünya Bankası ayrıca "çocuklar için hayati önem taşıyan eğitimin devamlılığını sağlamaya yardımcı olmak üzere" 30 milyon dolarlık bir hibe vereceğini duyurdu.

Yapılan açıklamada "Bu hibe, öğrencilerin temel eğitimden mahrum kalmamalarını sağlamak için eğitim sektörüne katkıda bulunacaktır" denildi.