Erivan’daki protesto eyleminde onlarca yaralı

Ermenistan'da parlamento önünde Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını talep eden bir gösteri sırasında polisin ses bombası kullanması sonucu onlarca kişi yaralandı.

Ermenistan, bazı sınır köylerinin Azerbaycan'a devredilmesine tepki olarak haftalardır protesto eylemleri ile çalkalanıyor. 

Çarşamba günü binlerce parlamentoda konuşma yapan Paşinyan'ın istifasını talep etmek üzere kişi bir kez daha toplandı. Miting, göstericilerin polis kordonunu aşmaya çalışması ve polisin şok bombası kullanmasıyla kaotik sahnelere yol açtı.

Sağlık Bakanlığı'na göre en 30 kişi tıbbi yardım istedi. İçişleri Bakanlığı "meşru polis taleplerine uymadıkları" gerekçesiyle 86 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Bakanlığa göre gösteri sırasında 6 polis  yaralandı. 

Paşinyan'a karşı düzenlenen protestoya, Azerbaycan'a toprak verilmesine tepki gösteren Başpiskopos Bagrat Galstanyan öncülük etti. Başpiskopos Ermenistan'ın "tek taraflı ve aşağılayıcı tavizlerini" kınadı.

Milletvekillerine hitap eden Nikol Paşinyan, Erivan'ın Bakü ile "bir ay içinde" bir barış anlaşması imzalamaya hazır olduğu güvencesini verdi.

Paşinyan son dönemde dört sınır köyünün Azerbaycan'a bırakılmasını Bakü ile yeni bir çatışmayı önlemek için gerekli bir taviz olarak savundu. Bu köyler komşu Gürcistan'a giden stratejik bir otoyolun bulunduğu bir bölgede yer alıyor.

Protestoların lideri Bagrat Galstanian, çifte Ermeni ve Kanada vatandaşı olduğu için aday olamasa da başbakanlığa aday olmak için dini görevlerini geçici olarak bıraktı.

Galstanian, 2018'deki protestoların ardından iktidara gelen Nikol Paşinyan'a son yıllarda sokaklarda defalarca meydan okunmuş ancak Paşinyan’ı sarsmamıştı. 

RUSYA İLE İLİŞKİLER BOZULDU

Ermenistan ve Azerbaycan, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için iki kez savaştı. Ermenistan'ın 1990'larda kazandığı ilk savaş 30.000'den fazla ölü bırakırken, Türk devletinin doğrudan desteklediği Azerbaycan'ın 2020'de kazandığı ikinci savaş 6.000'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.

Ardından Eylül 2023'te Bakü, Dağlık Karabağ'a yıldırım harekatı başlattı ve  bölgenin kontrolünü ele geçirdi. Bu yenilgi Ermenistan ile geleneksel müttefiki Rusya arasındaki ilişkileri bozdu ve Erivan Rusya'yı hareketsiz kalmakla suçladı. Karabağ'ın kaybedilmesinden sonra Erivan, Batı ile bağlarını güçlendirerek yeni güvenlik ittifakları kurmaya çalıştı.

Paşinyan Çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkesinin, Moskova'nın liderliğindeki eski SSCB ülkelerinin askeri ittifakı olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (CSTO) ayrılacağını söyledi. Ancak bu çıkış için net bir tarih vermedi.

Pachinian'ın parlamentoda yaptığı açıklamalar, Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien'ın Washington ve Erivan'ın "ikili diyaloglarının statüsünü yükseltme" ve "stratejik ortaklığa" doğru ilerleme konusunda anlaştıklarını belirten ortak bir bildiri yayınlamalarından bir gün sonra geldi.