Erivan ve Bakü, Berlin’de ‘barışı’ müzakere ediyor

Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları, Dağlık Karabağ işgali ardından yıllardır süregelen anlaşmazlığa çözüm arayışı kapsamında Berlin’de toplandı.

Barış görüşmeleri Almanya'nın himayesinde perşembe gününe kadar sürecek. Görüşmeler Berlin'in dış mahallelerinde bulunan Alman diplomatik konutu Villa Borsig'de gerçekleştiriliyor.

Ermeni ve Azeri dışişleri bakanları Ararat Mirzoyan ve Ceyhun Bayramov, Alman mevkidaşları Annalena Baerbock tarafından karşılanacak.

Baerbock iki bakanla ikili görüşmelerde bulunacak ve ardından üçlü bir toplantı gerçekleştirilecek.

Toplantı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında 17 Şubat'ta Münih'te yapılan görüşmede kararlaştırılmıştı.

Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için Ermenistan ve Azarbaycan arasında 1990'larda ve 2020'de iki kez savaş yaşandı. Son olarak Eylül 2023'te Azerbaycan bir yıldırım operasyonu ile Dağlık Karabağ’ın tamamını işgal etti.

MÜZAKERELER ŞİMDİYE KADAR SONUÇ VERMEDİ

Birkaç ay boyunca, kapsamlı bir barış anlaşması amacıyla Rusya, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ayrı şemsiyesi altında birkaç tur müzakere yapıldı, ancak bugüne kadar pek bir sonuç alınamadı.

Durum istikrarsızlığını koruyor ve sınır bölgelerinde sık sık çatışmalar yaşanıyor. Dağlık Karabağ’ın işgali ardından yaklaşık 100 bin Ermeni bölgeden kaçarak Ermenistan’a sığındı.

Dağlık Karabağ'ın işgalinden sonra Erivan, Azerbaycan'ın Ermenistan aleyhine başka toprak emelleri olduğundan şüpheleniyor ve Bakü ise resmi açıklamalarında yalanlıyor.

Ermenistan, Azerbaycan'ın Nahçıvan bölgesini Azerbaycan'ın geri kalanına bağlamak için Ermenistan'ın Siyunik bölgesini kontrol etmeye çalıştığını düşünüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçtiğimiz günlerde Ermenistan ve Azerbaycan arasında gerilimin tırmanma riskinden söz etmişti.

KAFKASYA’DAKİ İTTİFAKLAR DEĞİŞİME UĞRADI

Öte yandan Kafkasya'daki ittifaklar bu çatışma süresince değişime uğradı. Ermenistan'ın Rusya ile uzun süredir devam eden bağları, tarihi düşmanı Azerbaycan'ın Eylül ayında Dağlık Karabağ'ı ele geçirmesinden bu yana zayıfladı. Erivan, bölgede garantörlük yapan Rusya’nın Dağlık Karabağ’ın işgalini önüne geçmek için herhangi bir müdahale bulunması nedeniyle öfkeli.

Ermenistan ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye oldu. Bu durum Moskova ile gerilimi arttırdı, zira Erivan artık hakkında tutuklama emri çıkarılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ülkeyi ziyaret etmesi halinde tutuklamakla yükümlü.

Ermenistan ayrıca son aylarda, büyük Ermeni topluluklarına sahip ABD ve Fransa'nın başını çektiği Batılı ortaklarıyla yakınlaşmasını hızlandırdı.

AB İLİŞKİLERİNİ YOĞUNLAŞTIRIYOR

Avrupa düzeyinde de, Avrupa diplomasisinin başı Josep Borrell, AB'nin Ermenistan'la bağlarını güçlendirmek için, AB'ye vizelerin serbestleştirilmesi tartışmaları da dahil olmak üzere "iddialı" bir plan uygulamak istediğine dair güvence verdi. Ancak bu politikanın, Kiev'in AB ile yakınlaşmasını hızlandırdığı sırada Ukrayna'ya saldıran Moskova'nın öfkesini kışkırtması muhtemel görünüyor.

Rusya'nın halen Ermenistan'daki çeşitli askeri üslerde konuşlanmış binlerce askeri bulunuyor.