Fransa İran’daki vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı

Fransa, özellikle Hamas liderinin öldürülmesi ardından bölgede askeri tırmanma riskinin "arttığını" belirterek, İran’daki vadanlaşlarını bu ülkeyi terk etmeye çağırdı.

Fransa, İran'da İsrail'e atfedilen bir Hamas liderinin öldürülmesinin ardından İsrail ile Tahran arasında askeri tırmanma riskinin "artması" nedeniyle "halen İran'da bulunan" Fransız ziyaretçilere "mümkün olan en kısa sürede" ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu.

Bu yeni tavsiyeden potansiyel olarak etkilenen Fransızların sayısını belirtmeyen Fransa Dışişleri Bakanlığı, seyahat tavsiyesi haritasında tüm İran topraklarını kırmızı renkle işaretlendiğine dikkat çekti.

Bakanlık, "Bu nedenle Fransız vatandaşlarına her ne sebeple olursa olsun İran'a seyahat etmemeleri resmen tavsiye edilir" denildi.

Filistinli İslamcı hareketin siyasi lideri İsmail Haniye çarşamba günü Tahran'da öldürüldü. Bu saldırıdan bir kaç saat önce salı günü Beyrut'un güney banliyölerinde Lübnanlı İslamcı hareket Hizbullah’ın askeri komutanı Fuad Şükr öldürüldü. 

Bu iki saldırı, bir yanda İsrail, diğer yanda İran ve Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'de desteklediği gruplar arasındaki savaşın tüm Ortadoğu'ya yayılması korkularını yeniden alevlendirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, "Bölgede artan askeri tırmanma riski göz önünde bulundurularak, halen İran'da bulunan Fransız vatandaşları mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeye davet edilmektedir" çağrısında bulundu. 

Bakanlık, Fransa vatandaşlarından ayrıca “azami dikkat göstermeleri, tüm gösterilerden uzak durmaları, durumdan haberdar olmaları ve elçilik web sitesine düzenli olarak başvurmalarını” istedi.