Fransa: Bilgi savaşında baş düşmanımız Rusya’dır

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Fransa topraklarındaki” saldırganlık ve bilgi savaşında baş düşmanın Rusya” olduğunu iddia etti.

Senato Hukuk Komisyonu önünde Yahudi karşıtı eylemlerin yeniden canlanmasına ilişkin konuşan İçişleri Bakanı, "dış müdahaleye" atıfta bulunarak şunları ekledi: "İlk tehdit Rus tehdididir. Bu tartışmasızdır".

Darmanin, Ekim 2023'te Paris bölgesinde ve Paris'te binalara sprey boyayla çizilen Davut yıldızları konusuna dönerek, bunun Rus "uzantıların" işi olduğunu yineledi ve bunu bu tür bir müdahale örneği olarak gösterdi.

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, mücadele etmemiz gereken bir tür 2.0, 3.0 casusluğudur, çünkü bence bu türün en kötüsünün, topraklarımızda maruz kaldığımız bu saldırıların kaynağını bilmemektir".

Geçtiğimiz hafta, davaya yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada, Davut Yıldızı etiketleme operasyonunun Rus güvenlik servisleri (FSB) tarafından planlandığını söylemiş ve Le Monde gazetesinde bu yönlü çıkan bir haberi doğrulamıştı.

Bu olayda Moldovalı bir çift gözaltına alınmış ve azmettirici olduğu iddia edilen Rus yanlısı Moldovalı bir iş adamının kimliği tespit edilmişti.

Kasım ayında Fransa "Rusya'nın dijital müdahalesini" kınamış ve bir Rus şebekesinin "sosyal ağlarda Davud'un Yıldızlarını gösteren etiketlerin fotoğraflarını yapay olarak çoğaltma ve dağıtmadaki" rolünü kınamıştı.

Bakan, Rusya'nın "bu bilgi ve saldırganlık savaşını sadece Fransa'da yürütmediğini" de söylerken, "Birçok Batı bölgesinin" endişe duyduğunu ifade etti.

Bakan ayrıca Rusya'nın bu müdahaleyi yapan "tek" ülke olmadığına da dikkat çekerek, "Bu tür işler yapan başka Asya güçleri de var" dedi.

RAPOR: RUS CASUSLAR KRİTİK BİLGİ SİSTEMLERİNE SIZDI, VURMAYI BEKLİYOR

Devlet dairelerinin siber gözetiminden sorumlu ANSSI yıllık raporunda Rus istihbarat hackerlarının geri dönüşüne dikkat çekiyor.

Fransız hükümetinin siber gözlemcisi ANSSI, 27 Şubat’ta yayınladığı yıllık panoramada "Rusya'ya bağlı devlet aktörleri her zamankinden daha fazla geri döndü. Arkasında belirli bir eylem olmadan kritik altyapılara sızıldığını gördük" dedi.

ANSSI Genel Müdürü Vincent Strubel, "Casus gibi davranıyorlar, hala kurulu olup olmadıklarını kontrol etmek dışında hiçbir şey yapmıyorlar. Kendilerine talimat verilene kadar saldırmak için bekliyorlar. Bu, silicilerle (verileri yok etmek için kötü amaçlı yazılım) ya da bir altyapının ayarlarıyla oynayarak fiziksel tahribatla bile olabilir. Bunlar Ukrayna'da gördüğümüz şeyler".

İÇ İSTİHBARATTAN UYARI

Ayrıca geçtiğimiz günlerde İç Güvenlik Genel Müdürlüğü'nün bir notu "Fransız toplumundaki iç çatlakları" genişletmek üzere tasarlanan yeni Rus istihbarat operasyonları konusunda uyarıyor.

İç Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSI), Avrupa ölçeğindeki birkaç benzer eylemin ardından, polise, Rus istihbarat servisleri tarafından Fransa'da yürütülen müdahale operasyonlarına ilişkin her türlü "zayıf sinyali" bildirme çağrısında bulundu.

MACRON’DAN SAVAŞ TAMTAMLARI

26 Şubat akşamı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te düzenlenen hazırlıksız zirvenin sonunda, ilk kez Ukrayna'ya Batılı kara birliklerinin gönderilmesini ihtimal dışı bırakmayarak Rusya'ya karşı tonunu sertleştirdi. Macron, Moskova'nın Avrupa'ya karşı hibrid bir savaş başlattığını savunurken, Rusya’ya “stratejik bir yenilgi” yaşatmak gerektiğini ifade etti.

Macron’un Ukrayna’ya birlikler gönderilebileceği yönündeki açıklaması özellikle sol cephede “delilik” olarak tepki gördü. Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna savaşında “karada ne Avrupa devletleri ne de ABD tarafından hiçbir birlik bulundurulmayacağını” söyledi.