Gazze’de bilanço ağırlaşıyor, ateşkes müzakereleri sürüyor

Hamas Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde ölü sayısının 37 bin 200’ü aştığını açıklarken, ateşkes müzakereleri de sürüyor. Hamas’ın ABD’den yazılı güvence istediği iddia ediliyor.

Hamas tarafından kontrol edilen Gazze'deki hükümetin Sağlık Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, sekiz aydan uzun bir süre önce başlayan savaşta şimdiye kadar Gazze Şeridi’nde ölü sayısının 37 bin 202'ye ulaştığını duyurdu.

Son 24 saat içinde en az 38 kişinin öldürüldüğü belirtilen açıklamada, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 84 bin 932 kişinin yaralandığı ifade edildi.

ATEŞKES MÜZAKERELERİ

Reuters'ın haberine göre Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdürrahman El-Tani, Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi için "açık ve kesin bir çağrı" yapıldığını söyledi.

El-Tani, Doha'da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile birlikte düzenlediği basın toplantısında "Bu çatışmanın son zamanlarda geliştiğini gördük ve bu savaşı sona erdirmek için açık ve kesin bir çağrı var" dedi.

AFP'nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Doha'dan yaptığı açıklamada Hamas'ın taleplerinin hepsinin değil ama bazılarının "ulaşılabilir" olduğunu söyledi. 

Blinken, ABD'nin ateşkes konusunda "anlaşmaya varmak" için çalışacağını ve önümüzdeki haftalarda savaş sonrası dönem için "somut" öneriler sunacağını da sözlerine ekledi. ABD Dışişleri Bakanı ayrıca Gazze'de ateşkes konusunda "pazarlık yapmayı bırakmanın zamanı geldi" dedi.

Mısırlı iki güvenlik kaynağının Reuters'a verdiği bilgiye göre Hamas, ABD'nin desteklediği bir ateşkes önerisini imzalamak için ABD'den kalıcı bir ateşkes ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi konusunda yazılı garanti istiyor.