Gazze savaşı: 26 AB ülkesinden ‘acil insani duraklama’ çağrısı

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin 27 ülkesinden 26'sının Gazze'de "acil insani duraklama" çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Pazartesi günü Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Borrell, bu talebin kalıcı bir ateşkesin sağlanabilmesi için "çatışmaların durdurulması" anlamına geldiğini söyledi. Macaristan, çağrıya katılmayı reddetti.

Borrell, 26 ülkenin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'a yönelik bir saldırı ihtimalinden "büyük endişe" duyduklarını da sözlerine ekledi.

Borrell, Gazze'deki durumun felaket olduğunu ve İsrail'in bu saldırıyı gerçekleştirme niyetini sürdürmesi halinde durumun "daha da kötüleşebileceğini" ifade etti.

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ise X'te yaptığı açıklamada 26 devletin İsrail'e Refah'ta askeri harekata girişmemesi çağrısında bulunduğunu belirtti.

İsrail'in rehinelerin serbest bırakılmaması halinde Ramazan ayı boyunca Hamas'a yönelik saldırılarını sürdüreceği tehdidinde bulunduğu Gazze Şeridi'nde çatışmalar pazartesi günü de devam etti. Güneyde yaklaşık bir buçuk milyon Filistinli sivilin yaşadığı Refah bölgesi de dahil olmak üzere bölge çatışmalara sahne oldu.

Macaristan'ın diğer 26 ülkenin talebine katılmayı reddetmesiyle ilgili bir soru üzerine Borrell yorum yapmaktan kaçındı ancak AB bölgede "bir rol oynamak" istiyorsa bunu ancak "birlik" halinde yapabileceğini vurguladı.

Avrupalılar İsrail ve Hamas arasındaki çatışma konusunda ikiye bölünmüş durumda. Macaristan gibi bazı ülkeler İsrail'in kendini savunma hakkını vurgularken, İspanya ve İrlanda gibi diğer ülkeler şiddete son verilmesi için derhal ateşkes çağrısında bulunuyor.

Başta Refah ve komşu kasaba Han Yunus olmak üzere onlarca saldırıda 24 saat içinde en az 107 kişinin öldüğünü belirten Hamas Sağlık Bakanlığı'nın son bilançosuna göre 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında ölü sayısı 29 bini aştı. Bilanço her geçen saat ağırlaşıyor.