Gazze savaşında 146. gün: Ölü sayısı 30 bini aştı, kıtlık kapıda

Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 30 bini aştı.

Gazze Şeridi’nin denetiminde bulunduran Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim’de Hamas saldırısıyla başlayan savaştan bu yana İsrail tarafından 30 bini aşkın kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Bakanlık ayrıca gece saatlerinde düzenlenen hava saldırılarında en az 79 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

ÖLÜM BÖLGESİ

BM’ye göre bu savaş Filistin topraklarını “ölüm alanına” dönüştürdü. Bu son savaş, 2007’de Hamas’ın iktidarı ele geçirdiği Gazze’de yaşanan en beş çatışmanın en ağır bilanço yaratanı oldu.

Siviller savaşın en ağır bedelinin ödeyen kesim olurken bombardımanların etkilemediği alan kalmadı. BM’ye göre 2,4 milyon kişilik nüfusun 1,7 milyonu evlerinden kaçmak zorunda kaldı.

HASTANELER SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

BM'ye göre "hastanelerin savaş alanına döndüğü" Gazze Şeridi'nde "kıtlık baş gösteriyor" ve bir milyon çocuk her gün travma yaşıyor".

Hamas'a göre yedi çocuk Gazze Şehri'ndeki El Şifa hastanesinde, yedi çocuk da yine kuzeydeki Kamal Adwan hastanesinde "susuzluk ve yetersiz beslenme" nedeniyle öldü.

Uluslararası toplum ayrıca, BM'ye göre çoğu yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin Mısır'la kapalı sınıra sıkışıp kaldığı Refah'a yönelik İsrail kara harekâtının yaklaşmasından endişe duyuyor.

KITLIK KAPIDA

BM ayrıca Mısır'dan gelen yardımların girişini kontrol eden İsrail'in uyguladığı engelleri de kınadı. BM Filistinli mülteciler ajansına (Unrwa) göre insani ihtiyaçlar "sınırsız".

Unrwa, "Kıtlık kapıda. Hastaneler savaş alanına döndü. Bir milyon çocuk her gün travma yaşıyor" açıklamasında bulundu.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Filistinli yetkililerle "daha fazla geçiş noktası" açılması konusunu görüştüklerini açıkladı. Kurumun yöneticisi Samantha Power sosyal paylaşım ağı X'te yaptığı açıklamada "Bu bir ölüm kalım meselesi" dedi.

NETANYAHU REFAH’A SALDIRIDA ISRARLI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Hamas'ı "son kalesinde" yenmek istediğini söyledi. Müzakere edilmekte olan bir ateşkesin böyle bir saldırıyı sadece "geciktireceğini" söyleyen Netanyahu, sivillerin çatışma bölgelerinden tahliye edileceğini iddia etti.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ

Bu yıkıcı savaş karşısında Katar, ABD, Mısır, Hamas kaynaklarına göre İsrail'in elindeki on Filistinliye karşılık her gün aralarında kadın, çocuk ve hasta yaşlıların da bulunduğu bir rehinenin takas edileceği altı haftalık bir ateşkes anlaşması sağlanmaya çalışılıyor.

Pazartesi günü ABD Başkanı Joe Biden "tüm rehineleri kurtarmak" amacıyla "İsraillilerin Ramazan boyunca operasyon yapmayacaklarına dair bir anlaşmadan" söz etti.

"Önümüzdeki Pazartesi gününe kadar bir ateşkes sağlayacağımızı umuyorum" diyen Biden, bunun "henüz tamamlanmış bir anlaşma" olmadığını vurguladı.

Diplomatik cephede, rakip Hamas ve El Fetih hareketleri de dahil olmak üzere Filistinli grupların temsilcileri perşembe günü Rus diplomasisinin başı Sergey Lavrov ile görüşmek üzere Moskova'da bulunuyor.

YENİ ZELANDA HAMAS’I ‘TERÖRİST OLUŞUM’ OLARAK TANIMLADI

Hamas’ı şimdiye kadar “terörist grup” listesine almayan son Batılı ülkelerden biri olan Yeni Zelanda da bundan böyle "Hamas'ın tamamını", yani siyasi kanadı da dahil olmak üzere, "terörist bir oluşum" olarak tanımlayacağını açıkladı.