Gazze savaşında son durum
İsrail pazar günü Gazze Şeridi'ne yeni saldırılar düzenlerken, Hamas’ın elindeki rehineler konusunda İsrail hükümetine müzakerelerde bulunması için baskılar artıyor.
İsrail pazar günü Gazze Şeridi'ne yeni saldırılar düzenlerken, Hamas’ın elindeki rehineler konusunda İsrail hükümetine müzakerelerde bulunması için baskılar artıyor.
Hamas Sağlık Bakanlığı, pazar günü İsrail'in Gazze'nin merkezindeki Deyr el-Belah kasabasına düzenlediği saldırılarda en az 12 kişinin öldüğünü duyurdu. Görgü tanıkları da İsrail'in güneydeki Beni Süheyla kasabasını bombaladığını bildirdi.
Hamas’a göre Gazze'ye yönelik saldırıların başlamasından bu yana yüzde 70'i kadın, çocuk ve genç olmak üzere toplam 18 bin 800 kişi öldürüldü.
REHİNELER İÇİN BASKILAR ARTIYOR
İsrail ordusu bombardımanlarını sürdürürken rehinelerin yakınları, İsrail ordusunun Filistin topraklarında üç rehineyi "yanlışlıkla" öldürdüğünü itiraf etmesinin ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu üzerindeki baskılarını arttırdı.
Sözkonusu kişiler Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de düzenlediği saldırılar rehin aldığı yaklaşık 250 kişi arasındaydı. Hamas saldırılarında bin 140 kişi ölmüştü.
Hamas tarafından esir alınanlardan 100’den fazla kişi, geçen ay Katar'ın aracılık ettiği bir haftalık ateşkes sırasında serbest bırakılmıştı.
Rehinelerin yakınları cumartesi günü Tel Aviv'de bir gösteride buluşarak müzakere için bir plan yapmaya çağırdı.
MÜZAKERELER
İsrail Başbakanı cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Askeri baskı hem rehinelerin iadesi hem de düşmanlarımıza karşı zafer kazanmak için gereklidir" dedi. Ancak Binyamin Netanyahu, Katar'ın daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak için diplomatik çaba sarf ettiğini de doğruladı.
Netanyahu, "Katar'a yönelik ciddi eleştirilerimiz var, bunları zamanı geldiğinde duyacağınızı varsayıyorum, ancak şu an için rehinelerimizin kurtarılmasını tamamlamaya çalışıyoruz" dedi.
Cumartesi günü Katar "insani duraklamayı yenilemek için devam eden diplomatik çabalarını" doğruladı. Ancak Hamas Telegram üzerinden yayınladığı bir mesajda "halkımıza yönelik saldırganlık tamamen sona erene kadar esir değişimi konusunda herhangi bir müzakereye karşı olduğunu" belirtti.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, "Washington'un bölgesel güvenlik ve istikrarı güçlendirme konusundaki kararlılığını" vurgulamak üzere İsrail, Bahreyn ve Katar'a gideceğini duyurdu.
Axios haber sitesine göre İsrail İstihbarat Başkanı David Barnea, bir önceki ateşkesin müzakere edilmesine yardımcı olan Katar Başbakanı Muhammed bin Abdelrahmane Al-Thani ile Cuma günü bir araya geldi.
Fransız diplomasi şefi Catherine Colonna'nın da pazar günü İsrail ve Batı Şeria'yı, pazartesi günü de Lübnan'ı ziyaret etmesi bekleniyor.
Fransa Dışişleri Bakanı’nın Fransız rehinelerin aileleriyle bir araya gelmesi ve tüm rehinelerin serbest bırakılması, Gazze halkına insani yardım ulaştırılabilmesi için kalıcı bir ateşkese yol açacak "yeni, acil ve kalıcı bir insani ateşkes" çağrısında bulunması bekleniyor.
İngiliz Dışişleri Bakanı David Cameron ve Alman mevkidaşı Annalena Baerbock, Sunday Times'da yayınlanan ortak bir makalede mümkün olan en kısa sürede "kalıcı bir ateşkes" çağrısında bulundu.
İNSANİ KRİZ
İsrail bombardımanı bölgenin büyük bölümünü harabeye çevirdi. BM 1.9 milyon Gazzelinin savaş nedeniyle yerlerinden olduğunu tahmin ediyor.
BM Filistinli mülteciler ajansı (OCHA) direktörü Philippe Lazzarini, "İnsanlar açlıktan ya da açlık, hastalık ve düşük bağışıklığın bir kombinasyonundan ölmeye başlarsa şaşırmam" dedi.
OCHA, perşembe akşamından bu yana Gazze'de "uzun süreli iletişim kesintisi" yaşandığını ve bunun son 48 saattir devam ettiğini bildiriyor.