BM'nin en yüksek mahkemesi olan UAD'ın bulunduğu Hollanda'daki Güney Afrika Büyükelçisi Vusimuzi Madonsela, "Güney Afrikalılar olarak, İsrail rejiminin insanlık dışı ayrımcı politika ve uygulamalarını, ülkemdeki siyahlara karşı kurumsallaşmış apartheid'ın daha da aşırı bir biçimi olarak hissediyor, görüyor, duyuyor ve kalbimizin derinliklerinde yaşıyoruz" dedi.
Uluslararası Adalet Divanı 19 Şubat'tan bu yana İsrail işgalinin yasallığını tartışıyor. Yargıçlar, Aralık 2022'de BM Genel Kurulu tarafından talep edildiği üzere bu konuda hukuki bir görüş bildirecekler. Elliden fazla ülkeden delegasyon Lahey'deki Barış Sarayı'nda pozisyonlarını savunmak üzere sıraya girmiş durumda. 20 Şubat'ta Filistin’den sonra listedeki ilk savunma yapan ülke Güney Afrika oldu.
Bu Pretoria'nın UAD yargıçlarıyla ikinci kez karşı karşıya gelişi oldu. Aralık 2023 sonunda Güney Afrika, İsrail'i Gazze'deki Filistinlilere karşı "soykırım" yapmakla suçlayarak Mahkeme'de dava açmıştı. Ancak bugünkü duruşmalar Gazze'deki savaşla ilgili değil, işgalle ilgili.
Güney Afrika'dan sonra Cezayir'in de kendi kaderini tayin hakkına ilişkin konuları desteklemesi bekleniyor. Yargıçların hukuki görüşlerini altı ay içinde bildirmeleri gerekiyor. Bu görüşün bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte, Filistinli avukatlar görüşün uluslararası toplum için bir temel teşkil etmesini umuyor.