Haiti’de sel felaketi ardından deprem

Haiti’de ölümcül sel felaketinin ardından bu kez deprem meydana geldi. Ülkenin batısını vuran depremde en az 4 kişi öldü, 36 kişi yaralandı.

Amerikan jeofizik enstitüsü USGS’ye göre deprem yerel saatle 05.00 sıralarında ülkenin güney batısı kıyılarına 9 kilometre mesafede 4,9 şiddetinde meydana geldi.

Depremde özellikle Jeremie kenti etkilendi. En az 4 kişi hayatını kaybederken, 36 kişi yaralandı. Kurbanların çoğu, yoksul bir mahalle olan Sainte Hélène sakinlerinden oluşuyor.

Haiti’nin güney batı yarımadası ağustos 2021’de de 7,2 büyüklüğünde bir depremle sarsılmış, 2 bin 200’ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, 130 bini aşkın ev yıkılmıştı.

2010 yılında 7 büyüklüğündeki bir deprem 200 bin kişinin ölümüne yol açmıştı. Deprem başkent Port-au-Prince’i yerle bir etmiş, 1,5 milyon kişi evsiz kalmıştı.

Geçen hafta sonu kötü hava koşulları da ülkeyi ağır bir şekilde vurdu, en az 51 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi kayboldu, 140 kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı 350 bin yemek dağıtımına hazırlanıyor.

Ancak ülkedeki güvenliksiz ortam ve hasar gören yollar nedeniyle yardım operasyonlarının zorlu hale geldiği bildirildi. Ülke çeteler hakimiyet alanını büyüttü. 9 Mayıs’ta bir açıklama yapan BM, Haiti’deki “sonu gelmeyen şiddeti döngüsünü” kınayarak, sadece Nisan ayında 600’den fazla kişinin öldüğünü bildirmişti.