Haniye’nin cenaze töreni, ‘intikam’ çağrıları ve Hamaney’den saldırı emri

İsrail’in çarşamba günü İran’ın başkenti Tahran’da düzenlediği saldırıda ölen Hamas’ın lideri İsmail Haniye için düzenlenen cenaze töreninde intikam çağrıları yapıldı. İran dini lideri de İsrail’i vurma emri verdi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsmail Haniye ve korumasının Filistin bayrağına sarılı tabutlarının önünde ölüler için dua okudu. Filistinli İslamcı hareketin lideri cuma günü sürgünde yaşadığı Katar'da toprağa verilecek.

Haniye'nin portrelerini ve Filistin bayraklarını taşıyan binlerce kişi Tahran Üniversitesi'nde toplandı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Devrim Muhafızları'nın başı Hüseyin Selami de hazır bulundu.

Çarşamba günü şafak sökmeden önce 61 yaşındaki İsmail Haniye, Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katıldıktan sonra Devrim Muhafızları savaş gazilerinin kaldığı özel konutlardan birinde öldürüldü. Bir kaç saat öncesinde ise Beyrut’ta Hizbullah komutan Fuat Şukr İsrail saldırısının hedefi olarak öldürüldü. 

İran ve Hamas, ezeli düşmanları İsrail'i suçladı ve İsmail Haniye'nin intikamını alacaklarına söz verdi.

Çarşamba günü İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail'in "düşmanlarına ağır darbeler" indirdiğini söyledi ve Fuad Şukr'un öldürülmesinden açıkça bahsetti. Tahran’daki saldırı hakkında ise yorum yapmadı.

HAMANEY DOĞRUDAN SALDIRI EMRİ VERDİ

New York Times'ın kimliği açıklanmayan üç İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre Ayetullah Hamaney, Haniye suikastına cevaben Çarşamba sabahı Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında İsrail'e doğrudan saldırı emri verdi.

İran, 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen ve İsrail'e atfedilen saldırıya misilleme olarak 13 Nisan'da İsrail topraklarına eşi benzeri görülmemiş bir insansız hava aracı ve füze saldırısı düzenlemişti. İran füzelerinin çoğu ABD ve diğer ülkelerin yardımıyla İsrail tarafından durdurulmuştu.

Tahran’daki törene katılan Hamas yetkilisi Halil El Hayya, Filistinlilerin "İsrail'i Filistin topraklarından söküp atana kadar peşini bırakmayacaklarını" söyledi.

BLINKEN: ŞİDDET DÖNGÜSÜNÜ KIRMAK ELZEMDİR

Gazze'deki savaş İsrail ordusu ile İsrail'e karşı saldırılar düzenleyen İran'ın Lübnan, Yemen ve Suriye'deki müttefikleri arasında bir şiddet döngüsüne yol açmış durumda. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada "Ortadoğu giderek artan çatışma, şiddet ve acılarla dolu bir yolda ilerliyor. Bu döngüyü kırmak elzemdir ve bu da üzerinde çalıştığımız Gazze'de bir ateşkesle başlar" dedi. 

GAZZE’DE ÖLÜ SAYISI 40 BİNE YAKLAŞTI

Hamas yönetimindeki Gazze hükümetinin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail ordusunun Gazze'de 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda şu ana kadar 39.445 kişi hayatını kaybetti, ancak ölen sivillerin ve savaşçıların sayısı hakkında bir bilgi verilmedi.

NASRALLAH’IN KONUŞMASI BEKLENİYOR

Perşembe günü yerel saatle 17:00'de Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail tarafından 27 Temmuz'da İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan'da 12 gencin ölümüne yol açan saldırıdan sorumlu tutulan Fuad Şukr'un cenaze töreni ardından video konferans yoluyla bir konuşma yapacak.

Geniş çaplı bir savaş korkusuyla birçok havayolu şirketi Beyrut'a uçuşları askıya aldı ve birçok ülke vatandaşlarına Lübnan'dan uzak durmalarını tavsiye etti.