Haniyye suikasti: İranlı yetkililerden misilleme tehdidi

Filistinli İslami hareket Hamas, siyasi liderleri İsmail Haniyye’nin Tahran’da bir hava saldırısı sonucu öldürüldüğünü açıkladı. İranlı yetkililer İsrail’i “ağır” cezalandıracakları yönünde tehditlerde bulundu.

İran Devrim Muhafızları ve Filistin hareketi, Hamas lideri İsmail Haniyye'nin Tahran'da İsrail tarafından düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü duyurdu. 

Hamas açıklamasında, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere gittiği Tahran'daki konutuna “siyonist saldırı” gerçekleştirildiğini bildirdi. 

Devrim Muhafızları, Sepah haber sitesinde yaptığı açıklamada, "İslami direniş Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Haniyye'nin Tahran'daki evinin vurulduğunu ve kendisi ile bir korumasının şehit olduğunu" duyurdu.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi olan Tahir el-Nunu, Haniyye’nin Tahran’daki konutunun “doğrudan hedef alındığını” belirtirken, “(Suikastın) gerçekleştirilme şekli, soruşturmaları yürüten İranlı muhataplarımız tarafından belirlenecektir” dedi. El-Nunu, “İşgalci bu saldırıdan sorumludur ve ABD de sorumluluk taşımaktadır” diye ekledi. 

New York Times'ın Haaretz'den aktardığına göre İran, İsmail Haniyye suikastını görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'ni toplantıya çağırdı. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani çarşamba günü yaptığı açıklamada suikasta kurban giden Hamas lideri İsmail Haniyye'nin kanının "asla boşa gitmeyeceğini" söyledi.  

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan çarşamba günü İsrail’i bu "korkakça eylemden" "pişmanlık" duymasını sağlamaya söz verdi.

"İran İslam Cumhuriyeti toprak bütünlüğünü, onurunu, gururunu ve haysiyetini savunacak ve terörist işgalcileri korkakça eylemlerinden pişman edecektir" diyen Pezeşkiyan, "cesur bir lider" olarak tanımladığı İsmail Haniyye'ye saygılarını sundu.

İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, resmi İrna haber ajansı tarafından yayınlanan açıklamasında, "Suçlu ve terörist Siyonist rejim bu eylemiyle kendisi için ağır bir cezanın yolunu açmıştır ve İran İslam Cumhuriyeti topraklarında dökülen (Haniyye'nin) kanının intikamını almayı görevimiz olarak görüyoruz" dedi.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Rusya, Haniyye'ye yönelik "kabul edilemez siyasi suikastı" kınadı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov devlet haber ajansı RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada "Bu tamamen kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır" dedi. Bogdanov, "Tüm bunlar çok kötü" diye ekledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, “Bu olaydan büyük endişe duyuyoruz ve bu suikasta şiddetle karşı çıkıyor ve kınıyoruz” dedi. 

Katar, Haniyye’nin “öldürülmesini” kınayarak bunu “iğrenç bir suç” olarak nitelendirdi ve bölgede “tehlikeli bir tırmanışa” karşı uyarıda bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad da Hamas şefinin öldürülmesinin tüm bölgeyi etkileyebileceği konusunda uyardı.