Hindistan’da ölü sayısı 90’ı aştı

Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinde Salı sabahı erken saatlerde meydana gelen toprak kaymalarında ölü sayısı 93'e yükseldi, en az 128 kişi de yaralandı.

Kerala yetkilisi Pinarayi Vijayan gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar 93 ceset bulundu" dedi.

128 kişinin de hastanelerde tadavi gördüğünü belirten Vijayan,  “Bu, eyaletimizin şimdiye kadar gördüğü en kötü doğal afetlerden biri" dedi. 

Wayanad bölgesini vuran bu toprak kaymalarında bir önceki bilançoda 63 kişinin öldüğü, 116 kişinin yaralandığı belirtilmişti. 

The Hindu gazetesinin haberine göre, Kerala Eyaleti Özel Tüketim Bakanı M.B. Rajesh şu ana kadar 250'den fazla kişinin kurtarıldığını söyledi.

Ordudan yapılan açıklamada, "Yüzlerce insan potansiyel olarak mahsur kalmış durumda" denildi. 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, başsağlığı dileyerek mümkün olan her türlü yardımın yapılacağını söylerken, kurbanların ailelerine 2 bin 200 euro tutarında tazminat ödeneceğini açıkladı. 

Haziran'dan Eylül'e kadar Güney Asya'yı kasıp kavuran muson yağmurları yaz sıcağını hafifletiyor ve su rezervlerinin yenilenmesi için büyük önem taşıyor. Ancak uzmanlar, muson yağmurlarının aynı zamanda sellere ve toprak kaymalarına yol açarak maddi hasara ve çok sayıda ölüme neden olduğunu, özellikle iklim değişikliğinin bir sonucu olarak son yıllarda bunların sayısının arttığını söylüyor. 

Hindistan'daki barajlar, ormansızlaşma ve kalkınma projeleri de ölü sayısının artmasında ciddi bir etken oluşturuyor. 

Yoğun muson fırtınaları bu ayın başlarında ülkeyi vurmuştu. Bombay mega kentinin bazı bölgeleri sular altında kalırken, kuzeydoğu eyaleti Bihar'da yıldırım en az on kişinin ölümüne neden oldu. 

Kerala'da 2021 yılında sel ve toprak kaymalarında en az 25 kişi hayatını kaybetti. 2018 yılında ise yaklaşık 500 kişi sel ve heyelanlarda hayatını kaybetmişti.