HRW perşembe günü yayınladığı raporunda, “Burkinabe ordusu 25 Şubat 2024 tarihinde iki köyde aralarında en az 56 çocuğun da bulunduğu en az 223 sivili yargısız infaz etti” dedi.
HRW'ye göre, “Askerler Nondin köyünde 20’si çocuk 44 kişiyi ve Thiou bölgesinde (kuzey) bulunan komşu Soro köyünde 36’sı çocuk 179 kişiyi öldürdü”.
Soruşturmanın yazarları, 14'ü cinayetlerin tanığı olmak üzere 23 kişiyle telefonla görüştüklerini ve hayatta kalanların paylaştığı video ve fotoğrafları doğruladıklarını söylüyorlar.
HRW, “Burkina Faso'da 2015'ten bu yana ordu tarafından gerçekleştirilen en kötü suiistimaller arasında yer alan bu toplu katliamlar, İslamcı silahlı gruplarla işbirliği yapmakla suçlanan sivillere yönelik yaygın bir askeri kampanyanın parçası gibi görünüyor ve insanlığa karşı suç teşkil edebilir” diyor.
STK'lar ve insan hakları aktivistlerine göre, 2022 yılında bir darbeyle iktidara gelen Yüzbaşı İbrahim Traoré rejimi, Burkina Faso'nun geniş bölgelerini kontrol eden cihatçı gruplara karşı, çok sayıda sivil kayıp pahasına, son derece saldırgan bir strateji benimsedi.
Raporda görüşlerine yer verilen HRW İcra Direktörü Tirana Hassan, Nondin ve Soro köylerindeki katliamların “Burkina Faso ordusunun isyanla mücadele operasyonları kapsamında gerçekleştirdiği bir dizi toplu sivil katliamının sadece sonuncusu olduğunu” belirtti.
Hassan, “Burkina Faso yetkililerinin bu tür vahşetleri önleme ve soruşturma konusundaki tekrarlanan başarısızlığı, insanlığa karşı işlenmiş olası suçlara yönelik güvenilir bir soruşturmayı desteklemek için uluslararası yardımın neden çok önemli olduğunun altını çizmektedir” dedi.
25 Şubat'ta Burkina Faso ulusal televizyonu, seçkin bir birlik olan Hızlı Müdahale Birliği askerlerinin, cihatçıların bir askeri üsse saldırmasının ardından Thiou köyüne doğru kaçan savaşçıları takip ettiğini ve “kaçamayanların mümkün olduğunca çoğunu etkisiz hale getirdiğini” bildirmiş, ancak herhangi bir sivil kayıptan bahsetmemişti.
Ocak ayında HRW, ordunun cihatçıları hedef aldığı şeklinde hükümet tarafından sunulan insansız hava aracı saldırılarında en az 60 sivili öldürmekle suçlamıştı.
Muhalifler, gazeteciler ve insan hakları savunucuları Burkina Faso'nun askeri yetkilileri tarafından susturulurken, bu önlemler 2015 yılından bu yana Sahel ülkesini kana bulayan çatışmanın ciddiyeti ile gerekçelendiriliyor.