Perşembe günü yayınlanan 51 sayfalık raporda, "Meta'nın içerik denetleme politikaları ve sistemleri Instagram ve Facebook'taki Filistin yanlısı sesleri giderek daha fazla susturuyor" denildi.
HRW'nin Teknoloji ve İnsan Hakları bölümünün müdür yardımcısı Deborah Brown, bu sansürün "Filistinli sesleri zaten boğan korkunç zulüm ve baskı döneminde özellikle zararlı" olduğunu belirtti.
Salı günü Meta'nın bağımsız denetleme kurulu, sosyal ağ devinin platformları Facebook ve Instagram’ı İsrail ve Hamas arasındaki çatışma bağlamında aşırı kısıtlayıcı bir moderasyon politikası uygulamakla eleştirdi.
"Meta'nın tutulmayan sözleri: Instagram ve Facebook'ta Filistin yanlısı içeriğe sistematik sansür" başlıklı raporda, "Meta tarafından uygulanan sansürün Filistinlilerin çektiği acıların silinmesine katkıda bulunduğu” ifade ediliyor.
HRW özellikle içeriğin silinmesini, hesapların askıya alınmasını veya silinmesini, içeriklerle etkileşime girilememesini ve hesapların takip edilememesi ya da etiketlenememesini örnek gösteriyor.
STK, Ekim ve Kasım ayları arasında Instagram ve Facebook'ta 60'tan fazla ülkede toplam bin 50 "sansür ve diğer içerik silme vakasını" inceledi.
"Meta'nın sorunlu politikalarını ve bunların tutarsız ve hatalı uygulamalarını" sorgulayan HRW’ye göre bu vakaların bin 49'u "Filistin lehine barışçıl içeriklerle (...) bir tanesi ise İsrail lehine içeriklerin silinmesiyle" ilgiliydi.
Açıklamada, HRW'nin başvurusu üzerine Meta'nın "insan hakları konusundaki sorumluluğunu ve bu alandaki temel ilkelerini gerekçe gösterdiği" belirtildi.
HRW, Meta'ya "içerik moderasyon politikalarını ve uygulamalarını uluslararası insan hakları standartlarıyla uyumlu hale getirmesi" çağrısında bulundu.