ICRC Rusya-Ukrayna savaşında kayıp 23 bin kişinin akıbetini araştırıyor

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma sırasında "kaybolan 23 bin kişinin akıbetine ışık tutmaya" çalıştığını duyurdu.

ICRC'den yapılan açıklamada, Mart 2022'de açılışını yapan ICRC'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki uluslararası silahlı çatışma için Merkezi İzleme Ajansı Bürosunun, çatışmanın her iki tarafında da kaybolan insanları "yakalanmış, öldürülmüş veya sevdiklerinden ayrılmış olsunlar" bulmaya adandığını belirtti.

ICRC, "Sevdiğiniz birinden haber alamamak gerçek bir çile, sürekli bir ıstırap kaynağıdır. Bu trajik gerçekle on binlerce aile karşı karşıyadır. Sevdiklerine ne olduğunu bilmeye ve mümkünse onlarla haber alışverişinde bulunmaya hakları var" dedi.

Açıklamada, "Geçtiğimiz iki yıl içinde ICRC, Ukrayna ve Rusya'daki ailelerden telefonla, çevrimiçi platformları aracılığıyla, posta yoluyla veya yüz yüze görüşmeler sırasında 115 binden fazla iz sürme talebi aldı" dedi.

Kayıp 23 bin kişinin akıbetine “ışık tutmak” istediklerini belirten ICRC, "31 Ocak 2024 itibariyle ICRC, Ukrayna, Rusya ve diğer ülkelerdeki çeşitli Ulusal Kızılhaç ve Kızılay Derneklerinin yardımıyla 8 bin aileye sevdiklerinin akıbeti veya nerede olduğu hakkında bilgi edinmeleri için yardımcı olmuştur" diye belirtildi.

Sevdiklerinden haber alan ailelerin tanıklıklarına yer verilen açıklamada, bir anne "Oğlumun hayatta olduğunu öğrendiğim için çok mutluyum. Ondan yaklaşık iki aydır haber alamıyordum. Bu süre zarfında ölmüş gibiydim” diyor.

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma için kurulan RCA Ofisi, 30 yılı aşkın bir süredir uluslararası bir çatışma için özel olarak kurulan ilk ICRC ofisi oldu. Bu misyon İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kurulan en büyük misyon olarak değerlendiriliyor.

ICRC, Cenevre Sözleşmelerine uygun olarak, her iki ülkenin de ellerindeki savaş esirleri ve sivil tutuklular hakkında bilgi toplamak, merkezileştirmek ve iletmekten sorumlu birer Ulusal İstihbarat Bürosu (NIB) kurduğunu açıkladı.

ICRC, Rusya ve Ukrayna arasında tarafsız bir aracı olarak hareket eden Merkezi İzleme Ajansı Bürosunun bu bilgileri topladığını, merkezileştirdiğini ve kaydettiğini, ardından da ilgili kampa ilettiğini belirtti.

ICRC, uluslararası bir çatışmanın taraflarının "kontrolleri altındaki insanlara insanca davranmak ve ölülere onurlu bir şekilde bakılmasını sağlamakla yükümlü olduklarını" vurguladı.