Irak’ta askeri üsse saldırıda 5 ABD askeri ağır yaralandı

Irak’ın Anbar eyaletinde pazartesi günü ABD üssüne düzenlenen saldırıda 5 Amerikan askerinin yaralandığı bildirildi.

Geçen hafta Hamas ve Hizbullah üst düzey yetkililerinin öldürülmesinin ardından Ortadoğu İran ve müttefiklerinin olası bir misillemesine hazırlanırken, pazartesi günü Irak'ın batısındaki Ayn Asad hava üssüne iki katyuşa roketi atıldı. 

Iraklı güvenlik kaynakları roketlerin üssün içine düştüğünü belirtti. Reuters'a adlarının açıklanmaması koşuluyla konuşan ABD'li yetkililer, 5 Amerikan askerinin ağır yaralandığını bildirdi. Yetkililer, yaralı sayısının ilk raporlara dayandığını ve değişebileceğini ifade etti.

Yetkililerden biri "Üs personeli saldırı sonrası hasar tespiti yapıyor" diye ekledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Savunma Bakanı Yoav Gallant pazartesi günü yaptıkları telefon görüşmesinde saldırının "tehlikeli bir tırmanış" olduğu ve "İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolünü ortaya koyduğu" konusunda mutabık kaldılar.

Geçtiğimiz hafta ABD Irak'ta, insansız hava aracı fırlatmaya hazırlandıkları ve ABD ile koalisyon güçlerine karşı tehdit oluşturdukları gerekçesiyle bazı noktalara saldırı düzenlemişti. 

Öte yandan gerilimin tırmandığı bu dönemde Pentagon, Ortadoğu'ya ilave savaş uçakları ve donanma savaş gemileri göndereceğini açıkladı.

Hem ABD'nin hem de İran'ın nadir müttefiklerinden biri olan Irak, 2.500 ABD askerine ev sahipliği yapıyor. Ekim ayında patlak veren İsrail-Hamas savaşından bu yana karşılıklı olarak saldırılar tırmandı. 

Bu gerilim ortasında Amerikan askerlerinin çekilmesi de gündemdeki yerini koruyor. Iraklı kaynaklar, ABD öncülüğündeki askeri koalisyondaki askerlerin eylül ayında çekilmeye başlamasını ve Eylül 2025'e kadar koalisyonun çalışmalarını resmen sona erdirmesini isterken, bazı ABD güçlerinin yeni müzakere edilen bir danışmanlık kapasitesinde kalmasının muhtemel olduğunu açıkladı.