Pazartesi günü 15 vilayette yapılan il genel meclisi seçimlerinde 16 milyonu aşkın seçmen sandık başına çağrıldı. Ancak katılım oranı yüzde 41’in üzerine çıkamadı.
Doğu Bağdat’ta kayıtlı seçmenlerin sadece yüzde 21’i sandık başına giderken, Kerkûk’te katılım oranı yüzde 65, Selahaddin’de ise yüzde 59 olarak kaya geçti.
Bazı seçmenler bir şeylerin değişeceğine dair umudunu korurken, birçoğu yolsuzluklar ve yöneticilerin beceriksizlikleri nedeniyle karamsarlık içerisinde.
Amerikan işgali ve Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesinden sonra kurulan belediye meclisleri ülkede önemli ayrıcalıklara sahip. Il valisini seçmek ve petrol gelirlerine aşırı bağımlı olan Bağdat'taki federal hükümet tarafından serbest bırakılan cazip fonları kullanarak sağlık, ulaşım ve eğitim için bütçe tahsis etmek, meclislerin yetki alanında bulunuyor. Ancak bu meclisler aynı zamanda yolsuzluklarla sık sık gündeme geliyor. Muhalifler, il meclislerini kayırmacılığı teşvik eden yolsuzluk yuvaları olarak görüyor.
2013 yılında il meclisleri için yapılan son oylamada kayıtlı seçmenlerin neredeyse yüzde 60’ı sandık başına gitmemişti. 2021’deki genel seçimlerde katılım oranı yüzde 44 olarak gerçekleşmişti.
Şii lider Mukteda Sadr ise il genel meclisi seçimlerini boykot etmeye çağırdı. Siyasi sınıfın yolsuzlukları seçimlere ilgisizliğin temel nedenleri arasında yer alıyor.
KERKÛK’TE KÜRT PARTİLER 8 SANDALYE GARANTİLEDİ
Stratejik önemi ve tartışmalı statüsü olan Kerkûk’te ise 18 yıl aradan sonra ilk, il genel meclisi seçimi yapıldı. Resmi sonuçlar henüz açıklanmadı ancak yerel medyaya göre YNK büyük bir farkla önde. Kürt partileri arasında YNK’yi KDP ve Nwey Nû (Yeni Nesil) takip ediyor. Kent merkezinde YNK’nin en az 155 bin oy aldığı belirtiliyor.
Resmi olmayan sonuçlara göre Kürt partiler Kerkûk’te 15 sandalyenin 8’ini garantiledi ve bunların çoğu YNK listesinde yer alanlardan oluşuyor. Diğer bir ifadeyle YNK 5, KDP 2 ve Nwey Nû 1 sandalye garantiledi. Bazı kaynaklar da YNK’nin 5, KDP’nin 3 sandalye kazandığını belirtiyor. Ayrıca kota sisteminde Hristiyanlara bir sandalye ayrılırken, toplam sandalye sayısı böylece 16’ya çıkmış oluyor.
YNK Sözcüsü Sedi Pire yaptığı açıklamada “YNK Kerkük’te koltuk değil, tahtı kazandı” dedi. Sedi Pire, altıncı ve yedinci sandalyeyi de alacaklarını sözlerine ekledi.
Kerkûk vilayeti, 2005’ten 2017’ye kadar YNK’nin elindeydi ancak bağımsızlık referandumunun ardından Iraklı güçlerin Kerkük’e girmesiyle birlikte Kürtler yönetimi kaybetti. Kerkük mevcut durumda vekaleten yönetiliyor.