Julian Assange artık özgür

Dünyanın en çok aranan kişilerinden biri olan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, ABD adalet sistemiyle yaptığı bir anlaşma ardından özgürlüğüne kavuştu.

Pazartesi gecesi kamuoyuna açıklanan mahkeme belgelerine göre, yüz binlerce gizli belgeyi ifşa ettiği gerekçesiyle yargılanan 52 yaşındaki Avustralyalı, Çarşamba günü yerel saatle 09:00'da Pasifik'teki bir ABD toprağı olan Mariana Adaları'ndaki bir federal mahkemeye çıkacak.

Assange mevcut durumda "ulusal savunmaya ilişkin bilgileri elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurmak" suçlamasıyla cezai bir soruşturmaya konu oluyor.  Assange'ın, büyük sızıntının arkasındaki ortağı ABD askeri Chelsea Manning'in de adının geçtiği mahkeme belgelerine göre, sadece bu suçlamayı kabul etmesi bekleniyor.

Suçlamayı kabul eden Julian Assange'ın 62 ay hapis cezasına çarptırılması bekleniyor. Zaten bu cezayı Londra'da tutuklu olarak çektiği için, ülkesi Avustralya'ya suçsuz olarak döneceği belirtiliyor. 

WikiLeaks yaptığı açıklamada, "Julian Assange özgürdür" dedi. Açıklamaya göre Assange Birleşik Krallık'tan ve 2019'dan beri tutuklu bulunduğu Londra yakınlarındaki yüksek güvenlikli hapishaneden Stansted havaalanında uçağa binmek üzere ayrıldı.  WikiLeaks, Assange’ın "küresel bir kampanyanın sonucu" olarak eşi Stella Assange ve çocuklarıyla yeniden bir araya gelecek olmasını memnuniyetle karşıladı.

Avustralya hükümeti de Assange'ın davasının "çok uzun sürdüğünü" ve artık onu gözaltında tutmanın bir anlamı olmadığını söyleyerek sonucu memnuniyetle karşıladı.

Neredeyse 14 yıldır süren bir eziyete son veren bu anlaşma, İngiliz mahkemelerindeki bir başka kritik duruşmadan iki hafta önce geldi. Mahkeme 9 ve 10 Temmuz tarihlerinde Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karşı yaptığı temyiz başvurusunu inceleyecek.

Assange, 2010 yılından bu yana ABD'nin özellikle Irak ve Afganistan'daki askeri ve diplomatik faaliyetlerine ilişkin 700.000'den fazla gizli belgeyi kamuoyuna açıkladığı için yargılanmakta olan ABD adalet sistemine teslim edilmemek için mücadele ediyordu.

İfşa edilen belgeler arasında, aralarında iki Reuters gazetecisinin de bulunduğu sivillerin Temmuz 2007'de Irak'ta bir Amerikan helikopterinden açılan ateş sonucu öldürüldüğünü gösteren bir video da yer alıyordu. Teorik olarak, Casusluk Yasası uyarınca 175 yıla kadar hapis cezası riski altında bulunuyor. İngiliz hükümeti Haziran 2022'de iadesini onaylamıştı. 

Destekçileri için basın özgürlüğüne yönelik tehditlerin bir sembolü haline gelen bu uzun soluklu davadaki son gelişmede, iki İngiliz yargıç Mayıs ayında Julian Assange'a iadesine karşı temyize gitme hakkı tanımıştı. 

Bu itiraz özellikle Assange'ın Amerikan hukuk sisteminde bir yabancı olarak ifade özgürlüğü korumasından yararlanıp yararlanamayacağı sorusuna odaklanacaktı.

WikiLeaks kurucusu, Londra'daki Ekvator Büyükelçiliği'nde geçirdiği yedi yılın ardından, aynı yıl reddedilen bir tecavüz soruşturması kapsamında İsveç'e iade edilmenin önüne geçmek için Nisan 2019'da İngiliz polisi tarafından tutuklanmıştı.

O tarihten bu yana ABD Başkanı Joe Biden'a kendisine yönelik suçlamaları düşürmesi için çok sayıda çağrı yapıldı. Avustralya Şubat ayında Joe Biden'a resmi bir talepte bulunmuş ve Biden’ın bunu değerlendirdiğini söylemişti. Bu açıklama, Assange’ı destekleyenlar arasında umutları arttırmıştı.