Kızıldeniz'de ABD öncülüğünde 10 ülke Husilere karşı birleşti
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı, Husilerin saldırılarına karşı mücadele etmek üzere Kızıldeniz'de 10 ülkeden oluşan bir koalisyonun kurulduğunu açıkladı.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı, Husilerin saldırılarına karşı mücadele etmek üzere Kızıldeniz'de 10 ülkeden oluşan bir koalisyonun kurulduğunu açıkladı.
Washington, 19 Aralık - ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, Yemenli Husiler tarafından "İsrail ile ilişkili" olarak görülen gemilere yönelik saldırılara karşı Kızıldeniz'de bir koalisyon oluşturuldu. Bu koalisyona ABD, Fransa, Birleşik Krallık, Bahreyn, Kanada, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya ve Seyşeller katılıyor.
Austin, "Husilerin Yemen'den gelen bu sorumsuz saldırılarının dünya ticaretinin serbest dolaşımını tehdit ettiğini, masum denizcilerin hayatını tehlikeye attığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini" belirtti. Austin ayrıca "Prosperity Guardian" adlı bir ittifakın kurulduğunu duyurdu.
İsrail ziyaretinde bulunan Austin, İran'a Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarına destek vermeyi bırakması çağrısında bulundu.
2019 yılında ABD, Körfez sularındaki bir dizi saldırıdan sonra deniz taşımacılığını korumak amacıyla bir deniz koalisyonu oluşturmuştu.
KIZILDENİZ ÜZERİ TAŞIMACILIK AKSIYOR
İngiliz petrol devi BP ve Tayvanlı deniz taşımacılığı devi Evergreen, tekrarlanan saldırılar nedeniyle Kızıldeniz'deki tüm geçişlerini askıya aldıklarını duyurdu.
Geçtiğimiz hafta sonu da Danimarkalı Maersk, Alman Hapag-Lloyd, Fransız CMA CGM ve İtalyan-İsviçreli MSC, Kızıldeniz'den geçmeyeceklerini belirtti.
Yemen'in büyük bir kısmını kontrol eden Husiler, İsrail ile ilişkili gemilere saldırı düzenleyeceklerini, bu hamlenin Gazze Şeridi'ndeki İsrail ve Hamas arasındaki savaşa yanıt olarak yapılacağını belirtmişti.
Kızıldeniz, Avrupa ile Asya'yı bağlayan bir "deniz otoyolu" olarak kabul ediliyor. Her yıl yaklaşık 20.000 gemi Süveyş Kanalı üzerinden Kızıldeniz'den geçiyor.