Kolombiya askerlerinden ‘sivil katliam’ itirafları

Emekli 10 asker, 2007 ile 2008 yılları arasında 120 genci acımasız bir şekilde katledip, daha sonra onları gerillaymış gibi yansıttıklarını itiraf etti.

Kolombiya’da emekli on asker, 2007 ve 2008 yıllarında 100’ü aşkın sivilin infaz edilmesindeki sorumluluklarını kurbanların aileleri huzurunda kabul etti.

Bu itiraflar, katliamın gerçekleştiği Venezuela ile olan sınırdaki Norte de Santander eyaletinde kurulan Özel Barış Hukuku’nun (JEP) düzenlediği tarihi duruşma sırasında yapıldı.

JEP, yarım yüzyıldan fazla süren ve dokuz milyon ölü, kayıp, kaçırma, sakat bırakma ve yerinden etmeye yol açan savaş suçlarını yargılıyor.

120 GENCİ KATLEDİP GERİLLA SÜSÜ VERDİLER

Tümü emekli olan bir general, dört albay ve beş asker ile bir sivil, 100 bin nüfuslu Ocana kentinde 120 genci alıkoyarak acımasız bir şekilde katlettiklerini ve daha sonra gerilla gibi yansıttıklarını itiraf etti.

İki günlük duruşma, salı günü Ocana Üniversitesi’nde gerçekleşti. 50 dolayında aile duruşmaya katıldı.  Yargıç Catalina Diaz, eski askerleri açık bir şekilde sorulara yanıt vermeye ve her şeyden önce sorumluluklarını mağdur aileleri ve ülkenin önünde doğrudan kabul etmeye çağırdı.

HAKİM: ONLARCA YILLIK CEZASIZLIK SONA ERİYOR

Beş hakimden oluşan JEP, “Yıllarca süren sessizlik ve korkudan sonra, hakikat anı nihayet onlarca yıllık cezasızlığı sona erdirdi” açıklamasında bulundu.

Askerlerden ilki olan eski onbaşı Nestor Gutierrez, "Bu savaş suçlarının ortaklarından biri olarak sorumluluğumu tanıyor ve kabul ediyorum" dedi.

Gutierrez, üst komutanlığın baskıları ve “sonuç alma” dayatmalarına göndermede bulunarak "Masum insanları öldürdük (...) Vurgulamak istiyorum: öldürdüklerimiz basit köylülerdi" diye ekledi.

Sanıklardan Albay Rubén Castro, adamları arasında "yalnızca kayıpları artırmak amacıyla” yaratılmış bir "suç çetesi"nin varlığını kabul etti.

Sanıkların tüm teker teker işlenen katliamları ve yaşandığı koşulları anlatırken, öldürülenlerin çoğunun 25 ila 35 yaşlarındaki köylüler veya gençler olduğunu itiraf etti. Alıkonulanların Ocana’daki bir kışlada bulunan çiftliğe götürülerek burada infaz edildikleri belirtildi.

ORDUNUN ‘CESET SAYISINA’ DAYALI POLİTİKASI

Duruşmayı yöneten yargıç Diaz, bu pratiğin gerillaya karşı mücadelede sonuçları şişirmek için “kurumsal ordunun ceset saymaya dayalı politikasından” destek aldığı tepkisinde bulundu. Yargıç, askerlerin bunun karşılığında prim, izin, terfi ve madalyalar aldığını kaydetti.

JEP'e göre, 2002 ile 2008 yılları arasında ülkede orduya maddi çıkarlar karşılığında yaklaşık 6.400 sivil infaz edildi. Bugüne kadar, yaklaşık yirmi kişi bu suçlarla ilgili sorumluluklarını kabul etti.

O dönem ülkenin başında yer alan yüksek askeri komutadaki sağcı eski devlet başkanı Alvaro Uribe (2002-2008), bunların münferit vakalar olduğunu ve sistematik olmadığını iddia ediyor.

PEC, 2016 YILINDAKİ ANLAŞMA KAPSAMINDA KURULDU

Özel mahkeme, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile devlet arasında 2016 yılında imzalanan tarihi barış anlaşması kapsamında kuruldu.

2016 anlaşmasına göre, suçlarını itiraf eden ve mağdurlarına tazminat sağlayanlar, alternatif hapis cezalarından yararlanacak.

Ocak ayında, sorumluluklarını kabul eden sekiz eski FARC lideri 21.396 kişinin kaçırılmasıyla suçlanmıştı.

Mahkemenin ilk kararları 2022 yılı içerisinde bekleniyor.