Kongo’daki çatışmalar nedeniyle yoğun bir kaçış var
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda yoğunlaşan çatışmalardan dolayı onbnlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda yoğunlaşan çatışmalardan dolayı onbnlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki çatışmalar giderek şiddetleniyor. Çatışmalar çok sayıda insanın evlerini terk etmesine neden oldu.
2021 yılının sonundan bu yana Kuzey Kivu eyaleti, bir yanda Ruanda ordusuna bağlı birlikler tarafından desteklenen M23 ("23 Mart Hareketi") isyanı, diğyer yanda silahlı gruplar ve iki yabancı özel askeri şirketle işbirliği yapan Kongo ordusunu karşı karşıya getiren bir çatışmanın pençesinde bulunuyor.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Ruanda ve M23’ü Kongo'nun doğusundaki madenleri ele geçirmeye çalışmakla suçluyor.
M23 ise nüfusun tehdit altındaki bir kesimini savunduğunu iddia ediyor ve müzakere çağrısında bulunuyor ancak Kinşasa “teröristlerle müzakere etmeyeceğini” belirtiyor.
Çatışmalar son günlerde, özellikle de Goma'nın yaklaşık yirmi kilometre batısında yer alan ve eyalet başkentine giden yol üzerinde bir "kilit" olarak kabul edilen Sake kasabası çevresinde yoğunlaştı.
Yerel kaynaklara göre, Sake'nin kuzey eteklerinde yerlerinden edilmiş insanların kaldığı Zayna kampına düşen bir "bomba" en az üç kişinin ölümüne ve aralarında bir doktorun da bulunduğu yaklaşık on kişinin yaralanmasına neden oldu.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Birleşmiş Milletler Misyonu (Monusco) bir belgede "çatışmaya katılan konvansiyonel güçlerle artan gerilime" işaret ediyor.
Çatışmalar çok sayıda sivilin kaçmasına neden oldu. Sadece son altı gün içinde, komşu Güney Kivu eyaletinde bulunan ve Goma'ya sadece onlarca kilometre uzaklıktaki Minova sağlık bölgesine 100 binden fazla insan ulaştı. Kasaba yetkilileri, sığınanları karşılayacak alanları oluşturmak için elinden geleni yaptıklarını belirtiyor. Bu nedenle kiliseler ve okullara el konuldu.
Şu anda Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde neredeyse yedi milyon yerinden edilmiş insan var. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre bu daha önce görülmemiş bir sayı.