Kuzey Kore’deki yağışlarda 1500 kişi ölmüş olabilir!

Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'de son günlerde meydana gelen sağanak yağışların ardından "ağır can kayıpları" yaşanmış olabileceğini belirtirken, bir medya kuruluşu 1.500 kadar kişinin ölmüş olabileceğini iddia etti.

Kuzey Kore devlet medyası perşembe günü yayınladığı haberlerde, ülkenin kuzeyinde Çin sınırına yakın bazı bölgelerin "son zamanlarda sel ve sağanak yağmurdan ciddi şekilde etkilendiğini" duyurdu.

Çok sayıda videoda Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bu hafta lastik bir botla su basan bölgelerden geçerken ve insanları güvenli bir yere götürmek için askeri helikopterlerin de katıldığı kurtarma operasyonlarını denetlerken görülüyor. 

Ancak Kuzey Kore devlet medyası herhangi bir can kaybı olmadığını bildirdi. Bir yetkili basına yaptığı açıklamada, hasarı değerlendiren Güney Kore Birleşme Bakanlığı'nın "şiddetli yağmurun çok sayıda can kaybına neden olduğuna" inandığını söyledi.

Yetkili, uydu görüntülerinin analizinin Çin sınırına yakın iki vilayetin muhtemelen sular altında kaldığını gösterdiğini de sözlerine ekledi. 

Güney Kore TV kanalı Chosun'un Güney Koreli bir hükümet kaynağına dayandırdığı haberine göre ise sağanak yağışların ardından "ölü ve kayıp sayısının" 1.100 ila 1.500 arasında olduğu tahmin ediliyor. 

Kaynağa göre, kurtarma görevlileri de ölenler arasında yer alıyor. Birkaç helikopterin düşmesi ya da acil iniş yapmaya çalışması nedeniyle, bazı helikopterlerdeki herkesin öldüğü belirtiliyor. 

Öte yandan Kuzey Kore lideri, Parti'nin Siyasi Bürosu'nun iki günlük acil toplantısına başkanlık etti ve bu toplantı sırasında yetkilileri "afet önleme konusundaki kronik kayıtsızlıkları" nedeniyle eleştirdi.

Devlet yayın kuruluşuna göre, Kim Jong-un ayrıca hasarın "kesinlikle daha az olabileceğini" söyledi. 

Güney Kore Birleşme Bakanlığı'na göre ise, Kuzey Kore'de ilk kez sel felaketiyle ilgili olarak siyasi büro acil olarak toplandı. Doğal afetler, ülkenin izole ve yoksul kuzeyinde, ormansızlaşma nedeniyle sele karşı savunmasız olan bu bölgedeki zayıf altyapı nedeniyle daha ciddi sonuçlar doğuruyor.