Kuzey Kore sınıra 250 adet yeni nesil füze rampası gönderdi

Güney Kore hoparlörler aracılığıyla Kim Jong Un karşıtı propagandasına yeniden başlarken, Kuzey Kore ise sınırda konuşlu birliklerine 250 adet yeni nesil füze rampası gönderdiğini duyurdu.

Kuzey Kore devlet ajansı KCNA'nın haberine göre, pazar günü ülkenin lideri Kim Jong Un'un talimatıyla, sınırda konuşlu birliklere 250 yeni nesil taktik füze rampasının transferi için Pyongyang’da bir tören düzenlendi. 

Kuzey Kore lideri törende yaptığı açıklamada rampaların "güncellenmiş taktik saldırı silahları" olduğunu söyledi ve bunları "bizzat tasarladığını" belirtti.

AFP’nin habrine göre Kore Savunma Sanayii Çalışmaları Derneği'nden Han Kwon-hee'ye göre Pyongyang ilk kez sınır güçlerine konuşlandırdığı silahlarla ilgili rakamları kamuoyuna açıkladı. Han, rampaların her birinin dört füze taşıyabildiğini söyledi.

Kim Jong Un'a göre, ülkenin Temmuz ayında yaşanan sel felaketinin yaralarını sarmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu silah sevkiyatı, ülkenin "savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye devam etme yönündeki kararlı arzusunun bir göstergesidir".

Kuzey Kore lideri, Güney Kore medyasında ülkenin kuzeyinde meydana gelen sel felaketi sonucunda 1,500 kadar kişinin öldüğüne dair çıkan haberleri "yanlış bir söylenti" olarak nitelendirmişti. Kimsenin ölmediğini ve 5,000 kişinin korunduğunu belirtti. 

Kuzey Kore lideri konuşmasında, ülkesinin "ABD liderliğindeki ittifakların nükleer silahlara dayalı askeri bloklara dönüşmesi nedeniyle stratejide büyük bir değişiklikle" karşı karşıya olduğunu ifade ederken, bu gelişmenin caydırıcılık kabiliyetlerinin geliştirilmesini gerektirdiğini söyledi.

Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü'nde araştırmacı olan Hong Min AFP'ye yaptığı açıklamada "Pyongyang böyle bir etkinlik düzenlemenin ABD'ye etkili bir mesaj göndereceğine karar vermiş görünüyor" dedi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı'na göre törene katılanlar arasında Kim Jong Un'un halefi olarak seçmiş olabileceği kızı Ju Ae de vardı.

Öte yandan Pyongyang sınırdaki askeri kabiliyetlerini güçlendirirken, Güney Kore Kuzey Kore rejimine karşı sesli propaganda kampanyalarına yeniden başladı.

Kuzey-Güney ilişkileri son yılların en gergin dönemlerinden birini yaşıyor. İki komşu ülke teknik olarak hala savaş halinde. 1950-1953 yılları arasındaki çatışma barış anlaşması yerine ateşkesle sonuçlanmıştı.

Seul ve Pyongyang aylardır birbirlerine balonlar gönderiyor; Kuzey'den gelen balonlar çöp taşırken Güney'den gelen balonlar çoğunlukla Kim Jong-un karşıtı propaganda yapıyor.