Lübnan’da emekli askerlerden ‘sivil itaatsizlik’ uyarısı

Lübnan ordusunun emekli mensupları, hükümetin cuma gününe kadar emekli maaşlarını arttırmaması halinde "sivil itaatsizlik" ve "isyana" kadar varan eylemlerini yoğunlaştıracakları uyarısında bulundu.

Kötüleşen yaşam koşulları ve enflasyon karşısında daha iyi maaş talep eden birçok kamu sektörü düzenli olarak eylemler gerçekleştiriyor. Eski askeri personeller de bunlar arasında yer alıyor.

Ordu emeklileri yaptıkları açıklamada hükümeti "kamu sektörü maaşları sorunundan kaçmakla" ve bazı maaşları artırırken diğerlerini artırmamakla suçladı.

Emekli askerler, perşembe gününe kadar tüm kamu sektörü maaşlarının "adil bir şekilde" artırılmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlanıp cuma günü onaylanmadığı takdirde, hükümeti "zorlayacakları" konusunda uyardılar.

Açıklamaya göre buna sokak gösterileri, "isyan" ve "sivil itaatsizlik" de dahil olacak.

Bu duyuru, yüzlerce gazinin 6 Şubat'ta Büyük Saray ve Parlamento önünde yaptığı gösterinin ardından geldi.

Polisle gerginliklerin yaşandığı oturma eyleminde ordu emeklileri emekli maaşlarının arttırılmasını talep ettiler.

Bakanlar Kurulu konuyu değerlendirmek üzere ertesi cumartesi günü "istisnai" bir toplantı yapılacağını duyurdu ancak herhangi bir karar alınmadı.

Geçtiğimiz beş yıl içinde Lübnan eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldı ve büyük ölçüde ithalata bağımlı olan ülkede yaşanan yüksek enflasyon karşısında Lübnan parası yüzde 90'dan fazla değer kaybetti. Bunun sonucu olarak nüfusun çoğunluğu yoksulluk içinde yaşarken kamu sektörü yaşam koşullarında sürekli bir kötüleşme var.  Kötü yönetim ve kangrenleşen yolsuzluklar krizden çıkış önündeki en büyük engeli oluşturuyor.