Myanmar’da askeri cuntadan 9 bin kişiye af
Myanmar cuntası, ülkenin bağımsızlığının yıldönümü münasebetiyle her yıl yapılan bir uygulamayla 9 binden fazla mahkûmun affedildiğini duyurdu.
Myanmar cuntası, ülkenin bağımsızlığının yıldönümü münasebetiyle her yıl yapılan bir uygulamayla 9 binden fazla mahkûmun affedildiğini duyurdu.
Duyuru, 2021 yılında bir darbeyle iktidarı ele geçiren ordunun, ülkenin kuzeyindeki etnik azınlıklardan oluşan bir ittifakın artan direnişiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.
Analistlere göre, etnik azınlık gruplarından oluşan bu silahlı ittifak, askeri mevzileri ve Çin ile ticaret için hayati önem taşıyan ana yolları ele geçirdiğini duyurarak cuntaya meydan okudu.
Myanmar’ın bağımsızlığının yıldönümü eskiden başkent Naypyidaw'da askeri bir geçit töreni ve ardından cunta lideri Min Aung Hlaing'in konuşmasıyla kutlanırdı. Ancak bu yıl cunta lideri yoktu ve bir astı onun yerine önceden hazırlanmış bir bildiri okudu.
Perşembe günü yapılan bir açıklamada, cuntanın resmi adıyla Devlet İdare Konseyi, "bağımsızlığın 76. yıldönümünü kutlamak ve halkın kalplerinde ve zihinlerinde barışa saygı duymak için 9 bin 652 cezaevi ve gözaltı merkezi mahkumuna af çıkardığını" belirtti.
Serbest bırakılanlar arasında siyasi mahkumların olup olmadığına dair bir ifade kullanılmadı. Cunta yaptığı ayrı bir açıklamada 114 yabancı mahkumun da af kapsamına alındığını ve "ikili ve insani nedenlerle" sınır dışı edileceklerini bildirdi. Daha fazla ayrıntı verilmedi.
Myanmar, devrik lider Aung San Suu Kyi'nin babası General Aung San'ın önderliğinde yürütülen uzun bir mücadelenin ardından 4 Ocak 1948'de İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti.