Nijerya’da hayat pahalılığı protestolarında en az 21 ölü

Uluslararası Af Örgütü, geçen hafta Nijerya'da fiyat artışlarına ve "kötü yönetime" karşı günlerce süren protestolar sırasında en az 21 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Af Örgütü, daha önce yaptığı bir açıklamada geçen hafta en az 13 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Uluslararası Af Örgütü Nijerya Direktörü Isa Sanusi, AFP’ye yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyindeki iki kasaba olan Kano'da 7 ve Azare'de bir kişinin daha öldürüldüğünü belirtti. 

Af Örgütü'nün X sosyal ağında yayınlanan açıklamasına göre perşembe günü başkent Abuja yakınlarındaki Suleja kasabasında 6, Maiduguri'de (kuzeydoğu) 4 ve Kaduna'da (kuzeybatı) 3 kişi öldürüldü.

Geçtiğimiz hafta perşembe günü başlayan ve ülke çapında binlerce kişiyi bir araya getiren gösteriler, göz yaşartıcı gaz kullanan ve havaya ateş açan polis tarafından bastırıldı. 

Uluslararası Af Örgütü göstericilere karşı gerçek mermi kullanılmasını kınadı ve polisin davranışlarının soruşturulması çağrısında bulundu. 

İsa Sanusi, Af Örgütü’nün protestolar sırasında meydana gelen diğer ölümleri de araştırdığını sözlerine ekledi. Polis ve ordu herhangi bir sorumlulukları olduğunu reddetti. 

Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya, Mayıs 2023'te iktidara gelen Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu tarafından başlatılan reformların ardından ciddi bir ekonomik krizden geçiyor. 

Gıda enflasyonu %40'ın üzerinde ve benzin fiyatları üç katına çıkmış durumda. Protestolara katılanlar #EndbadGovernanceinNigeria ("Nijerya'da kötü yönetime son verin") sloganıyla, Devlet Başkanı'ndan akaryakıt sübvansiyonlarının askıya alınması gibi bazı reformları geri almasını ve "acı ve açlığa son vermesini" talep ediyor.