SIPRI: Avrupa’da silah ithalatı iki katına çıktı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (SIPRI) göre, Avrupa’da 2022 yılında silah ithalatı neredeyse iki katına çıktı.

SIPRI tarafından yayınlanan rapora göre Avrupa’da silah ithalatı 2022 yılında yüzde 93'lük bir artış gösterdi.

Özellikle Polonya ve Norveç gibi bazı Avrupa ülkelerinde askeri harcamaların hızlanması nedeniyle ithalatın arttığına dikkat çekildi.

Raporun yazarlarından Pieter Wezeman, "İşgal (Ukrayna’nın Rusya tarafından) Avrupa'da silah talebinde gerçekten önemli bir artışa neden oldu” dedi.

Wezeman, bu durumun henüz tam olarak gücünü göstermediğini ve büyük olasılıkla Avrupa devletlerinin silah ithalatında yeni artışlar olacağına vurgu yaptı.

SIPRI verilerine göre, Ukrayna hariç tutulduğunda, Avrupa ithalatındaki artış 2022'de yüzde 35'e ulaştı.

Geçen yıla kadar önemsiz bir silah ithalatçısı olarak değerlendirilen Ukrayna, Rusya’yı püskürtmek için Batı yardımının doğrudan bir sonucu olarak, 2022'de aniden Katar ve Hindistan'ın ardından dünyanın üçüncü büyük silah güzergahı haline geldi. Ukrayna tek başına Avrupa silah ithalatının yüzde 31’inin yoğunlaştığı ülke olarak öne çıkıyor. Dünyadaki silah ithalatının ise yüzde 8’ini temsil ediyor.  

Stockholm merkezli enstitüye göre, Batı bağışları da dahil olmak üzere Kiev'in ithalatı 2022'de 60 kattan fazla arttı.

Uzmanlara göre, birçok sözleşmenin belirsizliği nedeniyle tespit etmek zor olsa da dünya silah ticareti yılda 100 milyar doları aşıyor. Toplam askeri harcama miktarı ise 2021'de ilk kez 2 trilyon doları aştı.

Birkaç yıl önce Kırım’ın Moskova’ya bağlanmasından sonra özellikle Avrupa'daki yükseliş eğiliminin olağanüstü bir şekilde hızlandığına dikkat çekiliyor.

2018 ile 2022 arasındaki beş yılda, Avrupa silah ithalatları, önceki beş yıllık döneme göre yüzde 47 artarken, küresel silah ticareti yüzde 5 oranında geriledi.

Beş yıllık dönemde Avrupa’dan farklı olarak tüm bölgelerde silah ithalatında gerileme var. Afrika’da beş yıllık sürede silah ithalatı yüzde 40, Amerika’da yüzde 20, Asya’da yüzde 7 ve Ortadoğu’da yüzde 9 oranında geriledi.

Ancak Ortadoğu, geçen yıl dünya toplamının yüzde 32'si ile 2022'de silah ihracatında birinci hedef bölge haline geldi.

Küresel silah ihracatı toplamının yüzde 10’unu Katar, yüzde 9’unu Hindistan ve yüzde 8’ini Ukrayna temsil ederken, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin her biri yüzde 7 ve Pakistan yüzde 5 ile temel ihracatçı ülkeler oldu.

SIPRI, Çin'in kendisini yoğun olarak silahlandırdığını, ancak silahlarını giderek daha fazla yerel olarak ürettiğini ve bunun da Asya'ya yapılan ihracatı azaltma eğiliminde olduğunu belirtiyor.