Sri Lanka Rus ve Ukraynalılara uzun süreli vizelere son verdi

Sri Lanka, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana adada yaşamak için binlerce Rus ve Ukraynalının kullandığı uzun süreli vizelere son verdi.

Göçmenlik Genel Komiseri Harsha Ilukpitiya AFP'ye yaptığı açıklamada, hükümetin vize uzatmalarının durdurduğunu bildirdi. Bu vizelere sahip olanların ülkeden ayrılması için 7 Mart tarihi belirlendi.

Ilukpitiya, "Uçuşlar için durum artık normale döndü ve evlerine dönmekte zorluk çekmiyorlar" dedi.

Resmi rakamlara göre son iki yılda 288 binden fazla Rus ve yaklaşık 20 bin Ukraynalı Sri Lanka'yı ziyaret etti. Normal 30 günlük turist vizesinden daha uzun süre kalanlara ilişkin bir istatistik bulunmuyor.

Ancak binlerce Rus ve daha az sayıda Ukraynalının, bazıları zorunlu askerliğe alınmamak için Sri Lanka’ya yerleştiği düşünülüyor. Bir kısım Rus ve Ukraynalı ülkede restoran ve gece kulübü de açtı.

Hükümetin kararı, ülkenin güneyindeki sahil beldesi Unawatuna'da "sadece beyazlara özel" bir parti düzenleyen Ruslar tarafından işletilen bir diskoteğe karşı sanal ağlarında düzenlenen protestoların ardından geldi.

Sri Lanka, ülkenin ciddi bir ekonomik krizin ardından umutsuzca dövize ihtiyaç duyduğu bir dönemde, varışta 30 günlük vize vererek turizmi canlandırmaya çalışmıştı.

Ülke Nisan 2022'de 46 milyar dolarlık dış borcunu ödeyemedi. Kısa bir süre sonra aylar süren protestolar dönemin başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasına yol açtı.

Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) alınan 2.9 milyar dolarlık kurtarma paketi ekonominin istikrara kavuşmasını kısmen sağladı ve gıda, yakıt ve ilaç gibi temel mallardaki kıtlık şimdilik sona erdi.