Suudi Arabistan bir günde 7 kişiyi idam etti

Suudi Arabistan "terörizm" suçlamasıyla mahkum edilen 7 kişinin idam edildiğini duyurdu.

Suudi Basın Ajansı'nın (SPA) İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına dayandırdığı haberine göre, idam edilen kişiler "toplumun güvenlik ve istikrarını baltalamak amacıyla terör örgütleri ve oluşumları kurmak ve finanse etmekten" suçlu bulundu.

Haberde idam edilenlerin milliyetleri belirtilmedi ancak isimlerinden hareketle Suudi vatandaşı olabilecekleri ifade edildi.

Bu idamlar 2022 yılında 81 kişinin idam edilmesinden bu yana Körfez krallığında bir günde gerçekleştirilen en yüksek idam sayısı oldu. İdam edilen 81 kişinin 73’ü Suudi, 7’si Yemenli ve biri Suriyeliydi.

Suudi yetkililerin resmi açıklamalarına dayanarak yapılan tahminlere göre, Suudi Arabistan 2023 yılında 170 kişiyi idam etti. 2022 yılında 147 kişi idam edilmişti.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre 30'dan fazla Afrika ülkesi halen idam cezasını mevzuatlarında muhafaza ediyor, ancak bunların yarısından azı son yıllarda infazları gerçekleştirdi.

Her on infazdan yaklaşık dokuzu dört ülkede gerçekleşiyor: İran, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan. Çin’deki idamlara ilişkin uzun süredir istatistik tutulmuyor. Her yıl binlerce kişinin idam edildiği tahmin ediliyor ancak idamlar Çin’de bir devlet sırrı olarak gizli tutuluyor.