Taliban bir kişiyi daha stadyumda idam etti

Taliban rejimi Afganistan'ın kuzeyindeki bir stadyumda, cinayetten hüküm giymiş bir kişiyi daha stadyumda halka açık bir şekilde idam etti.

Yüksek Mahkeme'den yapılan açıklamada, Ocak 2022'de bir kişiyi bıçaklayarak öldürmekten hüküm giyen Nazar Muhammed'in Şeberghan kasabasında idam edildiği duyuruldu.

Mahkeme, infaz kararının ülkenin en üst düzey lideri Hibatullah Ahundzade tarafından, yargının davayı "çok kapsamlı ve çeşitli vesilelerle" incelemesinin ardından imzalandığını açıkladı.

Hükümlünün aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kurbanının ailesi ve bir stadyumda toplanan binlerce kişinin önünde beş el ateş edilerek infaz edildiği bildirildi.

AFP'ye göre, Taliban'ın Ağustos 2021'de yeniden iktidara gelmesinden bu yana beş infaz gerçekleştirdi. Bunlardan üçü son birkaç gün içinde gerçekleşti.

Perşembe günü ülkenin doğusundaki Gazni'de aynı koşullarda iki kişi idam edilmişti.

Haziran ayında doğudaki Laghman eyaletinde, beş kişiyi öldürmekten hüküm giymiş bir erkek, bir caminin bahçesinde yaklaşık 2 bin kişinin önünde vurularak öldürülmüştü.

İlk Taliban rejimi olan 1996 ile 2001 yılları arasında da halka açık infazlar yaygındı. Mahkûmlar suçlarına bağlı olarak çoğunlukla vurularak ya da taşlanarak öldürülüyordu.

Yetkililer ayrıca hırsızlık, zina ve alkol tüketimi gibi diğer suçlar için de halka açık birçok kırbaçlama gerçekleştirdi.

Kasım 2022'de dini lider Hibatullah Ahundzade, hakimlere şeriatın tüm yönlerini, özellikle de "kısas" adı altında cinayetlerde halka açık infazları ve aynı zamanda bedensel cezaları (taşlama, kırbaçlama, uzuvların kesilmesi) uygulamalarını emretmişti.

Taliban iktidara geri döndüğünde şeriat hukukunu uygulamada daha esnek olacağına söz vermişti, ancak iktidardaki ilk dönemlerine damgasını vuran İslam'ın aşırı bağnaz yorumuna büyük ölçüde geri döndüler.