Traktörler Brüksel yollarını işgal etti, gerilim tırmanıyor

Belçika’nın başkenti Brüksel’e akan yüzlerce traktör yolları işgal ederken, birçok noktada polisle gerilim yaşandı.

Sabah saatlerinde 300 dolayında traktör Avrupa Mahallesi’ne girdi. Halen yüzlerce traktör kente girmeye devam ediyor. Polise göre bin dolayında traktör çeşitli noktalardan Brüksel’e girdi.

Çiftçiler, şubat başındaki ilk protestolardan bu yana dinmeyen öfkelerini göstermek için Brüksel sokaklarında bulunuyor.

Protestoların arkasındaki örgüt olan Fugea, Avrupalı temsilcilere çiftçilerin hoşnutsuzluğunun "bir numaralı" önceliğini, yani "adil gelir ve fiyatları" hatırlatmaya kararlı görünüyor.

Çiftçilerin eylemi, saat 10.00’da başlayan Avrupa Tarım Bakanları Konseyi toplantısına denk getirildi.

Şubat ayı başındaki protestolara cevaben Avrupa Komisyonu tarafından alınan son kararlardan rahatsız olduklarını belirten Fugea’nın politika sorumlusu Timothée Pete, "Fugea bir numaralı talebimizi yinelemek için geri döndü: çiftçilere makul bir gelirin garanti edilmesi. Bunu başarmak için de serbest ticaret ve piyasaların kuralsızlaştırılması politikalarından vazgeçmekten başka çaremiz yok” dedi.

Çiftçi federasyonu, Avrupa Komisyonu'ndan "bu konularda güçlü eylemler" beklediğini ve komisyonun son kararlarını "büyük ölçüde yetersiz" bulduğunu bildirdi.

Timothée Petel, "Komisyon bazı çevre kurallarını askıya almayı (ki biz bunu istemedik) ve idari prosedürleri basitleştirmeyi öneriyor. Kuşkusuz bu çiftçiler için gerekli, ancak bizim önceliğimiz olan adil fiyatların belirlenmesi konusuna değinmiyor” dedi.

Bir buçuk ay süren eylemlerin ardından, tarım sektöründeki çalkantı hala hissediliyor.

Petel, "Çiftçiler giderek daha öfkeli, çünkü gelir taleplerimiz konusunda somut bir adım göremiyoruz. Özellikle AB-Mercosur anlaşmasının durdurulması konusunda güçlü bir eylem görmediğimiz sürece sakinleşmeyeceğiz ve baskıyı sürdüreceğiz" diye vurguladı.

Çiftçilerin eylemi nedeniyle Brüksel'in Reyers-Centre, Tervueren, Cinquantenaire ve Loi tünelleri Merkez yönünde kapatıldı. Traktörlerinde "İneği sağ, çiftçiyi değil" yazılı pankart dikkat çekerken, birçok ülkeden gelen çiftçilerin olduğu görüldü.

Sabah saatlerinde çiftçiler Brüksel'de Avenue d'Auderghem ve Rue Belliard kavşağındaki polis ablukasını traktörlerini kullanarak aşmayı başardı.

Polis acil durum takviyesi gönderdi. Ancak polis memurları da gübre yağmuruna tutularak geri çekilmeye zorlandı.

Polis bu kez Avenue d'Auderghem ve Place Schuman'ın köşesindeki çemberi daralttı. Bazı çiftçiler polise havai fişek ve portakal atarken, ilave polis araçları da yerlerini aldı.

Polis, çiftçilerin Avrupa Mahallesi’ndeki Rue de la Loi'da yaktıkları ateşi söndürmek için tazyikli su kullanırken çiftçiler, TOMA’larla yapılan tazyikli su müdahalelerine rağmen traktör lastikleri ve samandan oluşan ateşi yanık tutmaya devam etti.