Tunus açıklarında 17 göçmen kayboldu
Tunus sahil güvenliği, bir hafta önce ülkenin kuzeyindeki Bizerte bölgesinden yola çıkan 17 Tunuslu göçmenin denizde kaybolduğunu duyurdu.
Tunus sahil güvenliği, bir hafta önce ülkenin kuzeyindeki Bizerte bölgesinden yola çıkan 17 Tunuslu göçmenin denizde kaybolduğunu duyurdu.
Sahil güvenliği denetleyen Ulusal Muhafız sözcüsü Husameddin Cebabli AFP'ye yaptığı açıklamada "Geçtiğimiz pazartesi günü Bizerte kıyılarından ayrılan 17 kayıp göçmeni bulmak için arama çalışmaları devam ediyor" dedi.
Cebabli, kayıp Tunuslular arasında bir çocuk, babası ve bir kadının da bulunduğunu sözlerine ekledi.
Yerel basına göre cumartesi günü kayıpların aileleri Bizerte'nin merkezinde gösteri düzenleyerek yetkililerden, yakınlarını aramalarını talep etti.
Geçtiğimiz perşembe günü bir yargı sözcüsü, ülkenin merkezindeki Safakes açıklarında derme çatma bir teknenin battığını, 13 Sudan vatandaşının öldüğünü ve 27 kişinin de kayıp olduğunu açıklamıştı.
Libya ile birlikte Tunus, Avrupa'ya yasadışı yollardan ulaşmaya çalışan binlerce göçmenin ana çıkış noktasını oluşturuyor. İtalya'nın ilk kıyıları Safakes bölgesine 150 kilometreden daha az bir mesafede bulunuyor.
Ulusal Muhafız istatistiklerine göre, 2023 yılının ilk 11 ayında Tunus makamları yaklaşık 70 bin kaçak göçmen yakaladı. Bunların üçte ikisi Sahra altı uyrukluydu. 2022 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında, yakalananların sayısının iki kattan fazla olduğu görülüyor.
Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre, 2023 yılında Orta Akdeniz'de 2 bin 498'den fazla kişi Avrupa'ya yasadışı yollardan ulaşmaya çalışırken öldü ya da kayboldu; bu sayı 2022 yılına göre yüzde 75 daha fazla.
İtalya İçişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre 17 bin 304 kişi ile Tunuslular, Ginelilerin (18 bin 204) hemen ardından geçen yıl İtalya'ya ulaşan göçmenler arasında en yaygın ikinci uyruk oldu. Kötüleşen ekonomi, genç işsizliğinin artışı ve ülkedeki siyasi gerilim kitlesel göçte belirleyici faktörler olarak değerlendiriliyor.