Türkiye güvenli ülkeler listesinde Afganistan’ın gerisinde

HelloSafe web sitesi tarafından bir dizi güvenilir göstergeye dayanarak derlenen bir seyahat güvenliği endeksinde Asya ve Ortadoğu ülkeleri arasında Türkiye, Afganistan ve Irak'ın gerisinde yer alıyor.

Finansal ürünlerin (sigorta, kredi, yatırım) karşılaştırılmasında uzmanlaşmış bir platform olan HelloSafe tarafından hazırlanan endeks, doğal afet riski, suç oranı, şiddet riski, silahlı çatışmaya dahil olma, sağlık altyapısının kalitesi ve militarizasyon gibi kategorilere ayrılmış 35 kriterin analizinden oluşuyor. 

Nihai endeks, tüm bu kriterlerin ağırlıklandırılmasının bir sonucu olurken, bir ülkenin turizm destinasyonu olarak çekiciliğini yansıtması amaçlanmıyor. 

Site, her şeyden önce, mümkün olduğunca çok sayıda objektif kritere dayanan genel bir emniyet ve güvenlik endeksi oluşturduklarını belirtiyor. Puan 0'a ne kadar yakınsa, ülkenin o kadar güvenli olduğu kabul ediliyor.

Endekste ülkelerin elde ettiği puanlar güvenlik açısından yer aldığı kategorileri şöyle belirliyor:

Çok güvenli: 30 puandan az

Güvenli: 30 ila 45 puan arasında

Güvensiz: 45 ila 60 puan arasında

Tehlikeli: 60 puanın üzerinde

HelloSafe verilerine göre İzlanda, 100 üzerinden 18,23 puanla Singapur (19,99 puan) ve Danimarka'nın (20,05 puan) önünde dünyanın en güvenli ülkesi durumunda. 

Avusturya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Finlandiya, İrlanda, Macaristan, Bhutan, Katar, Slovakya, Estonya ve Portekiz sırasıyla dünyanın ilk 15'ini tamamlıyor. 

Belçika 28.31'lik endeksiyle 24 Avrupa ülkesi arasında 31. sırada yer alıyor. Fransa ise daha da kötü bir performans sergileyerek dünya genelinde 80, Avrupa genelinde ise 34. sırada yer alıyor. 

Yine de Avrupa en güvenli kıta olmaya devam ediyor. Avrupa ölçeğinde İtalya sadece 33, İspanya 32 ve Yunanistan 35. sırada yer alıyor.

EN TEHLİKELİ ÜLKELER

Dünyanın en kötü performans gösteren ülkeleri arasında Filipinler, Kolombiya, Meksika, Venezuela, Hindistan, Somali, Pakistan, Yemen, Suriye, Rusya, İran, Türkiye ve ayrıca ateşli silahların yaygınlaşması ve büyük şehirlerdeki suç oranı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. Latin Amerika'da Paraguay, Uruguay ve Bolivya, Kolombiya, Meksika ve Venezüella'nın aksine gezginler için yüksek güvenlik endeksiyle öne çıkıyor.

TÜRKİYE GÜVENLİKSİZ ÜLKE

Türkiye endekste 57.86 puan alırken, Irak (53.44), Afganistan (54.29), Mısır, Libya, Sudan, Etiyopya gibi ülkelerin gerisinde kalmış görünüyor. Türkiye bu haliyle güvenliksiz ülkeler arasında yer alırken, tehlikeli ülkeler kategorisine çok yakın duruyor.