UNRWA: Gazze’de yağma ve kaçakçılık yardımları engelliyor

Filistinli mültecilerden sorumlu BM ajansı (UNRWA) başkanı yaptığı açıklamada açıklamada, Gazze Şeridi'nde yağma ve kaçakçılığın "yaygınlaştığı" ve insani yardımların ulaştırılmasını "engellediği" tepkisinde bulundu.

UNRWA’nın işleyişini denetlemekten sorumlu Danışma Kurulu'nun Cenevre'deki toplantısında konuşan Philippe Lazzarini, "Sivil düzenin çökmesi yaygın yağma ve kaçakçılığa yol açıyor, bu da halkın umutsuzca ihtiyaç duyduğu insani yardımın ulaştırılmasını engelliyor" dedi.

Unrwa Başkanı,  "Geçtiğimiz dokuz ay boyunca, onlarca yıllık şiddetin damgasını vurduğu bir bölgede insanlığın eşi benzeri görülmemiş bir başarısızlığına tanık olduk" dedi.

GAZZE YERLE BİR OLDU, TAM BİR KABUS

Lazzarini, "Filistinliler ve İsrailliler korkunç kayıplar verdi ve çok büyük acılar çekti (...) Gazze yerle bir oldu. İki milyondan fazla Gazzeli için burası yaşayan bir cehennem. Uyanamadıkları bir kabus” diye vurguladı. 

Unrwa'ya göre, bölgeye yardım ulaştırmanın zorlukları ile birlikte bölgede "açlık had safhada". Mevcut durumda sadece İsrail ile Gazze arasındaki Kerem Şalom geçidi açık.

ÇOCUKLAR AÇLIK VE SUSUZLUKTAN ÖLÜYOR

Lazzarini,  "Çocuklar yetersiz beslenme ve susuzluktan ölürken, Mayıs başından bu yana kapalı olan Refah sınır kapısının yeniden açılmasını bekleyen İsrail veya Mısır sınırında kamyonlarda yiyecek ve içme suyu bekliyor" ifadelerini kullandı. 

UNRWA, kendisini Hamas'la işbirliği yapmakla suçlayan İsrail'in şiddetli saldırılarına maruz kalırken, ajans bu suçlamaları şiddetle reddediyor. Bu suçlamalar bazı ülkelerin ajansa yapılan fonları bloke etmesine yol açmış olsa da birçok ülke fonları kısmen geri verdi. Kuruma en büyük katkıyı yapan Amerika Birleşik Devletleri halen fonlarını dondurmuş durumda. 

BATI ŞERİA’DA DA TRAJEDİ VAR

Lazzarini, onbinlerce kişinin katledildiği Gazze’nin yanısıra Batı Şeria'da yaşanan "trajediden" de söz etti. Lazzarini şöyle konuştu: "Ekim ayından bu yana orada 500'den fazla Filistinli öldürüldü.” 

Yetkili, İsrailli yerleşimcilerin günlük saldırıları, askeri saldırılar, evlerin ve kritik altyapının tahrip edilmesine dikkat çekti. 

Lazzarini, İsrail-Lübnan sınırında "tam ölçekli bir savaşa dönüşme tehdidi" taşıyan çatışmaların yoğunlaştığını ifade etti.