Wagner Mali’de ağır darbe aldı: Rusya Ukrayna’yı suçladı

Mali ordusuna destek için gönderilen Rus şirket Wagner’in paramiliter askerleri temmuz sonunda onlarca kayıp verdi. Rusya, Ukrayna’yı ‘yeni bir cephe açmakla’ suçladı.

Ria Novosti ajansının aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "(Volodimir) Zelenskiy'in suç rejimi, Rusya'yı savaş alanında yenemeyince Afrika'da 'ikinci bir cephe' açmaya karar verdi ve kıtadaki Moskova dostu devletlerde terörist grupları destekliyor" suçlamasında bulundu. 

Mali’deki cunta yönetimi de Ukrayna ile ilişkilerini kesti. 2020'den bu yana bir cunta tarafından yönetilen Mali hükümeti, sözcüsü Albay Abdoulaye Mayga'nın 4 Ağustos pazar günü yaptığı açıklamaya göre "Ukrayna ile diplomatik ilişkileri derhal kesme" kararı aldı.

Cunta hükümeti Ukrayna'yı, Temmuz ayı sonunda kuzeydeki isyancılar ve cihatçılara karşı savaşan Mali ordusu ve Wagner grubunun ağır bir darbe almasında rol oynamakla suçluyor.

25 Temmuz Perşembe gününden 27 Temmuz Cumartesi gününe kadar süren şiddetli çatışmalarda Mali'nin kuzeyindeki bağımsızlıkçı isyancı gruplardan oluşan bir koalisyon olan Azawad Halkının Savunması için Stratejik Çerçeve (CSP-DPA) savaşçıları ile Mali Silahlı Kuvvetleri (FAMa) ve Rus Wagner grubundan paralı askerler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Mali ile Cezayir sınırında bulunan ve Tuareg isyancılarının tarihi kalelerinden biri olan Tin Zawatin kasabası yakınlarında bu çatışmalar  yaşandı. 

Cumartesi günü İslam’a ve Müslümanlara Destek Grubu savaşçıları da saldırıya katıldı. Örgüt tarafından yayınlanan videolarda Wagner'in paralı askerleri olarak sunulan çok sayıda beyaz adamın cesedi görülüyor.

Rus kaynaklarına göre Mali ve Cezayir sınırındaki çatışmalarda 20 ila 50 Rus askeri ölmüş olabilir.

EN AZ 82 ÖLÜ

BBC'nin Rusça servisine göre daha önce  "Wagner"de görev yapmış bir kaynak, en az 82 paralı askerin öldürüldüğünü iddia ediyor. 

Bağımsızlıkçılar ve cihatçılar, ülkenin kuzeydoğusunda Cezayir sınırında yer alan Tin Zawatin'deki çatışmalar sırasında Rus paramiliter grubu Wagner'in onlarca üyesini ve Malili askerlerini öldürdüklerini bildirdiler. Analistler bu ağır kayıpların, Wagner grubunun Afrika'da tek bir savaşta uğradığı en ağır yenilgi olduğu konusunda hemfikir.

Cumartesi günü Senegalli yeni yetkililer de, Mali ordusu ve Rus müttefiklerine yönelik son ölümcül saldırıları destekleyen bir video yayınladığı için Ukrayna'nın Dakar Büyükelçisini çağırdıklarını açıkladı.

2022'den bu yana Mali'de Albay Asimi Goyta liderliğindeki cunta kırılma diplomatik ilişkileri kesme eylemlerini arttırdı. Cunta, askeri ve siyasi olarak Rusya'ya yakınlaşmak için Fransa ve Avrupalı ortaklarıyla da uzun süredir devam eden ittifakını bozdu.