WFP: Sudanlıların yüzde 95’i günde bir öğün yemek alamıyor

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Sudan Direktörü Eddie Rowe, 10 ayı aşkın bir süredir devam eden savaşın ardından "çöküşün eşiğine gelen" ülkede, 48 milyon nüfusun “yüzde 5'inden azının ancak bir öğün yemek alabildiğini" bildirdi.

BM'ye göre 15 Nisan 2023’te ordunun başındaki General Abdel Fattah al-Burhan ile eski yardımcısı Hızlı Destek Güçleri (RSF) paramiliterlerinin başı General Muhammed Hamdan Dagalo arasında başlayan savaş binlerce cana mal oldu ve ülkede altı milyondan fazla insanı yerinden etti. Önceki savaşlarda da zaten 3 milyon kişi yerlerinden edilmişti.

Bu nüfus hareketleri, kesintiye uğrayan ya da hiç başlamayan tarım sezonları ve savaşan tarafların yaktığı topraklarla birleşince, dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan ülkede kıtlık tehlikesi baş gösterdi.

BM’ye bağlı WFP’nin Sudan direktörü Rowe Brüksel'de yaptığı açıklamada "Bu ölümcül bir kokteyl milyonlarca insanı daha insani felakete sürükleme riski taşıyor" uyarısında bulundu.

Rowe, 48 milyonluk nüfusun yüzde 5’inden azının ancak bir öğün yemek alabildiğini belirtirken, bu da yüzde 95’inden fazlasının bir öğün yemek alamadığı anlamına geliyor.

WFP'ye göre Sudan'da 18 milyon insan gıda güvencesinden yoksun durumda ve hareketleri engellenen ve ciddi bir finansman sıkıntısı çeken insani yardım çalışanları tarafından ancak yardım edilebiliyor. Rowe, "Yaklaşık beş milyon insan kıtlıktan önceki son aşama olan felaketin eşiğinde" dedi.

WFP Doğu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford'a göre, kıtlık eşiğine ulaşılıp ulaşılmadığını doğrulayacak veri toplamak imkansız.

ÜLKE ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE

Dunford, bunun nedeninin WFP'nin ihtiyaç sahiplerinin sadece yüzde 10'una ulaşabilmesi ve "ülkenin büyük bir kısmına erişilememesi” olduğunu söyledi.

Aralık ayında Hartum'un güneyindeki el-Cezire eyaleti savaşla ele geçirilince ülke tahıl ambarını kaybetti. Rowe, "Binlerce küçük çiftlik ve hatta devasa çiftlikler terk edildi" dedi.

Rowe, "Kıtlık sezonu yaklaştıkça açlık daha da kötüleşecek" diye uyararak, Nisan'dan Temmuz'a kadarki hasat sürecine dikkat çekti.

WFP, kıtlık, telekomünikasyonun kesilmesi ve mali işlemlerin neredeyse durma noktasına gelmesiyle ülkenin "çöküşün eşiğinde" olduğunu kaydetti.