WHO: Gençler arasında alkol ve e-sigara tüketimi 'endişe verici' boyutlarda

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Avrupa şubesi tarafından yayınlanan bir raporda, 11-15 yaş arası çocuklar arasında alkol ve elektronik sigara tüketiminin “endişe verici” boyutlarda olduğu belirtilerek, kamu yetkilileri “acil” önlem almaya çağrıldı.

WHO Bölge Direktörü Hans Kluge bir basın açıklamasında, “Avrupa bölgesindeki birçok ülkede - ve ötesinde - çocuklar arasında zararlı maddelerin yaygın kullanımı halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” uyarısında bulundu.

Kluge, bu eğilime karşı koymak için özellikle daha yüksek vergiler, satış noktaları ve reklamlar üzerinde kısıtlamalar ve tatlandırıcı maddelerin yasaklanması çağrısında bulunuyor.

Avrupa, Orta Asya ve Kanada'da 280 bin gençten elde edilen verilerin derlendiği rapora göre, psikoaktif madde kullanımında yıllar süren düşüşün ardından, “bazı veriler Covid-19 pandemisinin tüketimde daha fazla artışa yol açtığını gösteriyor”. 

Kontrol altına alma önlemleri, çevrimiçi ortamda daha fazla bulunan ve dijital reklamlara maruz kalan 11-15 yaş arası gençlerin alışkanlıklarını değiştirdi. 

WHO’ya göre “Ergenlik döneminde riskli davranışların benimsenmesi yetişkinlikteki davranışları etkileyebilir, erken yaşta psikoaktif madde kullanımı daha yüksek bağımlılık riski ile bağlantılıdır”. 

Örgüt, “Politika yapıcılar bu endişe verici bulguları görmezden gelemezler” diye ekliyor.

15 YAŞINDAKİLERİN YÜZDE 57’Sİ ALKOL KULLANMIŞ

Rapora göre alkol, ergenler tarafından en sık tüketilen madde olmaya devam ediyor: 15 yaşındakilerin %57'si en az bir kez alkol içerken, neredeyse her on kişiden dördü son 30 gün içinde alkol tüketmiş.

WHO, “Bu sonuçlar, alkolün ne kadar ulaşılabilir ve normalleştirilmiş olduğunun altını çizmekte ve çocukları ve gençleri (alkolün) zararlarından korumak için daha iyi politik önlemlere acil ihtiyaç olduğunu göstermektedir” diyor. 

WHO aynı zamanda, özellikle gençler arasında artan e-sigara kullanımı konusunda da endişe duyuyor. “Geleneksel sigaralardan daha popüler bir seçenek olarak e-sigaraya geçiş, hedefe yönelik müdahaleler gerektiriyor” diyen örgüt, “zararlı ürünlerin video oyunlarına, eğlence programlarına ve multimedya platformları aracılığıyla gençlere yönelik diğer içeriklere yerleştirilmesinin” hedeflenmesini savunuyor.