5 Aralık 2023'te, 2014'ten beri Kuzey Yemen'in büyük bir kısmıyla birlikte Husiler tarafından kontrol edilen Sana'daki Özel Ceza Savcılığı, 35 yaşındaki insan hakları savunucusu ve Arap Birliği Kadın Liderler Birliği'nin Yemen ofisinin eski başkanı Fatima Saleh al-Arwali'yi düşmanla işbirliği yapmaktan suçlu buldu ve ölüm cezasına çarptırdı.
Arwali, 12 Ağustos 2022'de Aden'den Sana'ya giderken Husilerin kontrolündeki bir kontrol noktasında tutuklanmıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün incelediği Özel Ceza Savcılığı'nın 31 Temmuz'da hazırladığı resmi iddianameye göre, 31 Temmuz'da Arwali'nin avukatı Husilerin kendisini "Birleşik Arap Emirlikleri’ne yardım etmekle" suçladığını öğrendi. Belgelerde, Arwali'nin "Yemen'deki savaşı ve saldırganlığı denetleyen ve denetleyen BAE istihbarat subaylarıyla çalışmak üzere işe alındığı" ve "onlara Yemen ordusu ve halk komiteleri hakkında hassas bilgiler ve konumlar sağlamayı kabul ettiği" belirtiliyor. Savcılık, bu suçlamaları destekleyecek herhangi bir kamuya açık kanıt sunmadı.
Arwali daha önce sosyal medya hesabından Yemenli yetkilileri eleştirmiş ve ayrıca Husiler ile Suudi ve BAE liderliğindeki koalisyon tarafından desteklenen Yemen hükümeti arasındaki çatışmada kadın ve çocuk hakları ve çocukların silah altına alınması hakkında düzenli olarak paylaşımlarda bulunmuştu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Arwali'nin cezaevindeki durumu hakkında daha fazla bilgi alamadığını açıkladı. BM özel raportörlerinin raporuna göre, "Bayan Al-Arwali'nin sorgularının hangi koşullar altında gerçekleştiği veya gözaltındayken nasıl muamele gördüğü bilinmiyor."
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, Husiler 2014'te başkenti ele geçirmesinden bu yana 350 kişiyi ölüm cezasına çarptırdı ve bunlardan 11'ini idam etti. 18 Eylül 2021'de Husi güçleri, Sanaa'nın Tahrir Meydanı'nda 17 yaşında bir çocuk da dahil olmak üzere 9 kişiyi infaz etti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, "sanıkların anayasal haklarını ihlal eden ve uluslararası hukuka göre adil yargılanma standartlarına uymayan bir yargı sürecinde ölüm cezasına çarptırıldığını" söyledi.
Husiler ayrıca siyasi muhalif olarak algılananlar, öğrenciler, gazeteciler ve aktivistler de dahil olmak üzere çok sayıda insanı gözaltına aldı, zorla kaybetti ve istismar etti. Yemenli bir sivil toplum örgütü olan İnsan Hakları için Mwatana, 2015 ile Nisan 2023 arasında Husi yetkilileri tarafından 1.482 keyfi gözaltı ve 596 zorla kaybetme vakasını belgeledi.