Zelensky: Bu savaşı uzatmak istemiyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşa son vermek için yeni bir plan üzerinde çalıştığını ve Rusya'yı "adil bir barışı" kabul etmeye zorlamak için askeri güçlerini güçlendirmeye devam ettiğini söyledi

Zelensky, Sloven mevkidaşı Natasha Pirc Musar ile birlikte Kiev'de düzenlediği basın toplantısında "Savaşı sona erdirmek için dünyadaki ülkelerin çoğunluğu tarafından desteklenen bir plan ortaya koymak bizim için çok önemli ve diplomatik olarak yaptığımız da bu" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı,  "Bu savaşı uzatmak istemiyoruz ve mümkün olan en kısa sürede adil bir barışa ulaşmalıyız" diye ekledi.

Ancak Volodymyr Zelensky ülkesinin aynı zamanda askeri sanayisini de güçlendirmesi gerektiğinde ısrar ederken, "Rusya sadece güçten anlar ve sadece güçlü olana saygı duyar" iddiasında bulundu. 

Zelensky, "Bu iki şey birbirine paralel: savaş alanında güçlü olmak ve bir plan geliştirmek, bu yıl hazır olacak net ve ayrıntılı bir plan" şeklinde konuştu. 

Ukrayna, Batı tarafından desteklenen ve Rus güçlerinin, Ukrayna topraklarından koşulsuz olarak çekilmesini içeren 10 maddelik bir barış planı önermişti.

Haziran ortasında İsviçre'de Ukrayna'nın girişimiyle Rusya'nın dışlandığı bir barış zirvesi de düzenlendi. Onlarca ülke Kiev'in çabalarını destekledi, ancak bazı kilit güçler çekimser kaldı ve Çin'in başını çektiği diğerleri de katılmadı.

Zelensky Perşembe günü Brüksel'de yaptığı açıklamada Ukrayna'nın destekçileriyle birlikte üzerinde çalıştığı planın ikinci bir zirvede sunulması gerektiğini söylemişti. 

Kiev Rusya'nın da davet edilebileceğini belirtmişti. Zelensky, "Savaş alanında ve siviller arasında çok sayıda yaralı ve ölü var. Bu yüzden savaşın yıllarca sürmesini istemiyoruz, bu yüzden ikinci bir barış zirvesinde masaya koymak üzere bu planı birlikte hazırlıyoruz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çatışmaya kendi çözümünü önerdi: Ukrayna'nın beş doğu ve güney bölgesini kendisine bırakması ve NATO üyeliğinden vazgeçmesi. Bu hem Kiev'de hem de Batı tarafından fiili bir teslimiyet olarak görülerek reddedildi.