100. yılında Lozan Konferansı düzenlenecek
1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşmasının 100. yılında İsviçre'nin Lozan kentinde konferans düzenlenecek. Lozan Antlaşması’nın sonuçlarının tartışılacağı konferans 2 gün sürecek.
1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşmasının 100. yılında İsviçre'nin Lozan kentinde konferans düzenlenecek. Lozan Antlaşması’nın sonuçlarının tartışılacağı konferans 2 gün sürecek.
Lozan Antlaşması'nın 100. Yılı Eylem ve Etkinlik Komitesi, 22-23 Temmuz tarihlerinde “Lozan Antlaşması’nın 100. yılında Kürt ve Kurdistanlılar Lozan’dayız ve Lozan Antlaşması’nı kabul etmiyor, reddediyoruz!” şiarıyla İsviçre'nin Lozan şehrinde olacaklarını duyurdu.
İki gün sürmesi planlanan eylem ve etkinliklere katılım çağrısında bulunan Komite'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bilindiği üzere 100 yıl önce İsviçre’nin Lozan kentinde uluslararası-devletlerarası bir antlaşma imzalandı ve Kurdistan bir kere daha parçalandı. Biz Kurdistani parti, örgüt, kurum ve kuruluş temsilcileri ile şahsiyetler olarak, 22-23 Temmuz Cumartesi ve Pazar günlerinde Lozan Antlaşması’nın yıl dönümünde, Lozan şehrinde toplanıyoruz. Bu toplantıda Lozan’ın sonuçlarını, Kurdistan’a etkilerini değerlendireceğiz ve tavrımızı belirleyeceğiz.
Bu kirli antlaşmanın 100. yılında Kurdistanlılar olarak bir duruş ortaya çıkarmak, taraflara kabul etmediğimizi bildirmek ve sesimizi dünya kamuoyuna duyurmak istiyoruz. 24 Temmuz tarihinde Lozan Antlaşması’nın müzakere edildiği salonun önünde kitlesel bir açıklamayla yaptığımız konferansın sonucunu açıklayacağız. Dört parça Kurdistan, diasporadan Kürt ve Kurdistanlılar Lozan'da toplanacak, yüksek sesle insanlık vicdanına ve devletlere çağrı yapacağız; ‘Lozan Antlaşması’nın 100. yılında Kürtler ve Kurdistanlılar Lozan’dayız, birlikte Lozan Antlaşması'nı reddediyoruz!’ diyeceğiz.”
KONFERANS 2 GÜN SÜRECEK
Komite tarafından açıklanan programa göre, ilk gün açılış, sinevizyon ve katılımcıların konuşmaları olacak. Daha sonra düzenlenecek birinci panelde, “Lozan Antlaşması ve Kurdistan’daki sonuçları” tartışılacak. Selma Irmak ve Xelil Xezeri moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde Uluslararası ilişkiler tarihçisi Dr. Suheyla Qadirî, Selahaddin Üniversitesi’nden Prof. Narmen Muhamad Amen Ali, Kuzey ve Doğu Suriye Üniversiteleri Koordinasyon Komitesi Eşbaşkanı Dr. Abdulilah Al Mustafa ve Araştırmacı-Yazar Mehmet Bayrak konuşmacı olarak yer alacak.
Etkinlik serisinin ikinci gününde düzenlenecek ikinci panel iki oturumdan oluşacak. Birinci oturum, “Kadınların durumu ve mücadelesi” başlığıyla, Kurdê Omer ve Seher Aydar moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Bremen Üniversitesi’nden Münevver Azizoğlu ve Silêmanî'deki Kadın Kurumları Sorumlusu Nermîn Osman konuşmacı olarak yer alacak.
İkinci oturumda ise “Ermeni, Asuri, Keldani halklarının durumu” tartışılacak. Bu oturumda araştırmacı yazar Aydın Aslan ve eğitimci Nayri Muradian konuşmacı olacak.
Son panel ise, “Lozan Antlaşması’nın sonuçlarına karşı 100 yıllık mücadele” konusunda olacak. Behre Mohamed Mehmod ve Rojan Hazim moderatörlüğünde yapılacak panelde Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Naif Bezwan, Polonya Jagiellonian Üniversitesinden Dr. Azad Haji Aghayi, Yazar Arêz Abdullah ve Yazar Dr. Heval Ebubekir konuşmacı olacak.
Sonuç bölümünde ise ‘Konferansın Kararı ve Bildirgesi’ açıklanacak, beyanname ve yürürlükten kaldırma tartışması yürütülecek.