12 cezaevine ilişkin rapor: İhlaller sürüyor, tecrit yaşam hakkı ihlali

Wan'daki Açlık Grevi İzleme ve Takip Koordinasyonu'nun cezaevlerine dair hazırladığı rapor, açlık grevindeki tutsakların bir dizi ihlale maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Raporu Wan Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Wan Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Wan-Colemêrg Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) içerisinde yer aldığı "Açlık Grevi İzleme ve Takip Koordinasyonu" tarafından hazırlandı.

Rapora göre, Van F Tipi, Van Yüksek Güvenlikli, Patnos L Tipi, Ahlat T Tipi, Erzurum Oltu T Tipi, Erzurum Dumlu 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli, Samsun Bafra T Tipi, Samsun Kavak S Tipi, Giresun Espiye L Tipi, Trabzon Beşikdüzü T Tipi ve Rize Kalkandere L Tipi cezaevlerinde açlık grevindeki tutsaklar ihlallerle karşı karşıya bulunuyor.

Raporda, günlük sağlık kontrollerinin yapılmadığı, sağlık kontrolünün bazı durumlarda revir hekimi tarafından yapılmadığı, iaşelerin eksik veya hiç verilmediği, B1 ile B12 vitaminlerinin tutsaklara verilmediği belirtiliyor.

Açlık grevi nedeniyle tutsaklara "kültürel ve spor etkinliklerinden alıkoyma", "haberleşme ve iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama" gibi disiplin cezaları verildiği ifade ediliyor.

Özellikle Van F Tipi Cezaevi'nde tutsaklara iaşelerin verilmediği, B1 ile B12 vitaminlerinin eksik olduğu, sağlık kontrollerinin yetersiz olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, açlık grevine giren tutsakların farklı cezaevlerinde farklı muamelelere maruz kaldığı ve disiplin soruşturmaları ile karşılaştığı vurgulanıyor.

Açlık grevindeki tutsakların taleplerinin karşılanması çağrısında bulunan avukat Mustafa Özoral, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü taleplerini dile getirerek, tecridin yaşam hakkı ihlali olduğunu belirtti.

İmralı Cezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklarla aile ve avukat görüşmelerinin yapılması, tecridin kaldırılması taleplerine vurgu yapıldı.

Özoral, cezaevi idarelerine ise hapishane hekimlerince sağlık dosyalarının oluşturulması, günlük sağlık kontrollerinin yapılması, tutsakların talepleri doğrultusunda iaşelerin verilmesi, disiplin soruşturmalarının geri çekilmesi gibi taleplerde bulundu.