150. Anarşist Buluşma'dan Lozan'a

1872'de gerçekleşen 1. Anti-otoriter Enternasyonal'in 150. yıl dönümünü anmak üzere farklı ülkelerden gelen 5 binden fazla kişi, 19-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında İsviçre'nin Jura dağlarında bir araya geldi.

300'den fazla etkinliğin gerçekleştiği buluşmanın amacı, anarşistlerin kolektif bir paylaşım için bir araya getirilmesi, mücadele deneyimlerini paylaşmak ve enternasyonalist dayanışmayı büyütmekti. 

Lêgerîn dergisi, Fransız Dayanışma Ağı Serhildan, CDK-S ve Demokratik Modernite Akademisi’nden genç enternasyonalistler, ortak perspektifler oluşturmak amacıyla buluşmanın bir parçası oldu.

Buluşmanın kitap fuarında Kurdistan Özgürlük Hareketi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın demokratik modernite paradigması temalı bir stant açıldı.

"Anarşizm nedir? Anarşistler 150 yıllık tarihlerinde neler yaptılar ve bugün ne yapıyorlar?" gibi soruların cevaplandığı etkinlikler, sergiler, atölye çalışmaları ve tartışmalara Apocu Enternasyonalist Gençlik kendi gündemlerini taşıdı.

Dünyanın farklı yerlerinden gelen anarşistlerle bugün Kurdistan'da demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir toplum için verilen tarihi mücadeleye dair tartışmalar yürütüldü.

Beş gün boyunca sürdürülen tartışmaların ana teması, dünya üzerindeki  farklı mücadelelerin enternasyonalist bir perspektif ile nasıl bir araya getirilebileceği oldu. 

Enternasyonalist gençliğin organizesiyle yüze yakın farklı uluslardan gençler, Lozan Anlaşması'nın 100. yıl dönümü vesilesiyle Lozan'da yapılan büyük yürüyüşe de katıldı. Gençler "Defend Kurdistan - Kurdistan'ı Savun!" pankartı arkasında yürüdü.