22 bin TL’lik düzenleme Ekim’e bırakılmamalı

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan, en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağı vaadinin, Temmuz’da başlayacak TİS görüşmelerinde uygulanması gerektiğini söyledi.

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan, Mayıs ayı enflasyonun doğalgaz kalemi çıkarılarak düşürülmesi ve seçim vaatlerinin daha sonraya ertelenmesinin iktidarın ikiyüzlülüğü olduğunu ifade etti.

Memur ve memur emeklisine yapılacak zam artış oranı, Temmuz ayı başında 6 aylık enflasyon oranın açıklanmasının ardından belli olacak. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim döneminde en düşük memur maaşının 22 bin lira olacak vaadi ise Ekim’de Meclis’e getirilmesi planlanıyor. En düşük memur maaşı, şu anda 12 bin 632 lira seviyesinde. Temmuz’da görüşmeler varken 22 bin liralık bu vaadin Ekim ayına ertelenmesiyle ilgili ANF’ye konuşan KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan, TÜİK’in Mayıs ayı enflasyonunu açıklarken seçim vaadi olan bedava doğalgaz kalemini bu hesaplamadan çıkarmasının milyonlarca emekçinin ekmeği ile oynamak olduğunun altını çizdi. 

İKTİDAR ÖN HAZIRLIK YAPMIŞ

Kablan, şunları söyledi: “Yıllardır zaten bu ülkedeki milyonlarca emekçinin, işçinin ekmeğiyle oynamaktan, alın terini, emeğini çalmaktan vazgeçmiyorlar. Bir kamu kurumu olan, bağımsız ve tarafsız verileri açıklaması gereken TÜİK, ne yazık ki yıllardır siyasi belirlenim altında çeşitli oyun ve hilelerle enflasyonu düşük göstererek, emekçilerin ücret artışında baz alınan oranları düşürmektedir. Daha öncesinde madde sepetini açıklamayı kaldırmış, sonrasında açılan dava, yargı kararlarına rağmen bu oyundan dönmemişti. Şimdiyse seçim döneminde iktidarın seçim vaadi olarak doğal gazın ilk ay ücretsiz, sonraki 11 ay içinde yüzde 25’inin devlet tarafından karşılanacağı vaadi bir baktık ki, TÜİK'in yine aynı şekilde yüzde sıfır göstermesiyle emekçilerimizin omuzlarına atıldı. Bu da özellikle Mayıs ayı enflasyonunun düşük gösterilmesiyle karşımıza çıkmış oldu. Bu şu anlama geliyor; Temmuz ayında milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisi açısından önümüzdeki iki yılı kapsayacak ücret artışları, yedinci dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başlayacak ve Ağustos ayı gibi de sonuçlanacak. İktidar bunun ön hazırlığını yapmış oldu. Yıllardır zaten sermayeden yana politikalarla kamu emekçilerini yoksulluğa, açlığa, sefalete mahkûm eden bu iktidar, son hazırlıkla Temmuz -Ağustos ayı içerisinde gerçekleşecek TİS görüşmeleri öncesinden şu mesajı verdi; biz bir kez daha bu ülkenin emekçilerini sefalet ücretine mahkûm edeceğiz.”

İKTİDARIN İKİYÜZLÜLÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR

Kablan, en düşük memur emekçisi maaşının 22 bin TL seviyesine getirilmesi vaadini de hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bu vaat, kamu emekçileri açısından bir beklenti yaratmıştır. Bugün açısından baktığımız zaman en düşük kamu emekçisinin maaşı 12 bin lira civarındadır. Sözü edilen 22 bin TL’lik bir iyileştirme yapılması ile yaklaşık olarak yüzde 80’leri bulan bir zam oranını buluyor. Seçim döneminde bir vaat olarak verilen bu zammı Ekim ayına ertelemek, gerçekleşecek olan 7. dönem TİS’i göz ardı etmektir. Bu da aslında iktidarın ikiyüzlülüğünü çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Şunu soruyoruz; TİS’te en düşük kamu emekçisi maaşı ne seviyeye gelecek? Hangi zam oranı yapılacak ki bize? Bu şimdi şimdiden belirlenmiş bir miktar mıdır ki 22 bin TL'nin altında kalacağı öngörülerek, bu vaat Ekim ayı içerisinde ele alınacak?”

ŞİMDİDEN BU RAKAMA ÇIKARILMALI

Öncelikli olarak bunun TİS hukukuna aykırı olduğunu ve iktidarın bunu bir kez daha çiğnediğini belirten KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan, şunları ekledi: “TİS görüşmelerinin tarafları olanlar, konfederasyonlar ve hükümetin bir an önce bir protokolle 7. dönem görüşmeleri başlamadan önce, bu seçim vaadini tarifleyen bir yerden en düşük hem emekçisi maaşını 22 bin TL'ye çıkartılarak, bunun üzerinden başlaması gerek. Sürekli söylediğimiz açlık ve yoksulluk sınırı bu ülkede yaşamın aslında asgari seviyede olduğunu çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Yıllardır uygulana gelen özellikle kamu politikaları, dışa bağımlı ekonomik büyüme ülkede son yıllarda kamu emekçileri de başta olmak üzere milyonları asgari ücretli haline getirdi. Devam eden asgari ücret görüşmeleri de var. KESK olarak asgari ücretin de bir an önce insanca yaşayacak bir ücret seviyesinde düzenlenmesi ve güncellenmesi gerektiğini ifade ediyoruz.”