23 cezaevinde en az bin 203 ihlal tespit edildi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, İç Anadolu Bölgesi’ndeki 23 cezaevinde üç ay içerisinde bin 203 hak ihlali yaşandığını açıkladı.

İHD Ankara Şubesi, İç Anadolu bölgesindeki cezaevlerine ilişkin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı raporunu açıkladı. Rapor, 23 cezaevindeki ihlalleri kapsıyor.

İHD Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Ümit Can Akbulut ile Halil İbrahim Varlı katıldı.

Rapora göre, söz konusu 23 cezaevinde en az 80 kişi, diğer cezaevlerinden ise en az 10 kişi İHD’ye başvuru yaptı ve üç aylık süreçte 23 cezaevinde 1203 hak ihlali yaşandı.

Raporda, son üç ayda en az 5 cezaevinde toplamda 13 tutsağın hak ihlallerine karşı açlık grevi eylemlerine girdiği belirtildi.

Cezaevlerinde en az 234 sağlık hakkının ihlal edildiği ifade edilirken, en az 357 işkence, kötü muamele ve onur kırıcı davranışın tespit edildiği kaydedildi.

Raporda bir çok cezaevinde yaşanan işkence, onur kırıcı davranışlar, keyfi uygulamalar ve tehditlere yer verilirken, çıplak arama uygulamasının da sürdüğü ifade edildi.

Raporda ayrıca İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde bulunan en az 6 tutsağa soruşturma açıldığı, bir tutsağa hücre cezasının verildiği, bir tutsağın Kürtçe savunma yapma hakkının engellendiği vurgulandı.

Üç ay içinde en az 35 tutsağın tahliyelerinin İdare ve Gözlem Kurulu tarafından engellendiği belirtildi.

Bununla birlikte tutsakların iletişim haklarının engellendiği ve söz konusu cezaevlerinde en az 493 ihlalin yaşandığını kaydedildi.

Raporda, en az 59 tutuklunun kendi istekleri dışında başka cezaevlerine sevk edildikleri bilgisi de yer aldı.

Raporda son olarak şunlar belirtildi: “Hapishanelerdeki sağlık personeli sayısı arttırılmalıdır. Hastaların havasız, kışın soğuk, yazın sıcak ringler ile hastaneye sevk edilmesi, hastane önlerinde ringler içerisinde saatlerce bekletilmesi uygulamalarına son verilmelidir. Ağır hastaların ring araçları ile değil ambulansla hastanelere sevki sağlanmalıdır. Tek kişilik ring aracı tamamen kaldırılmalıdır. Hastaların revire çıkarılmaları, hastaneye sevkleri hızlandırılmalıdır. Teşhis, tedavi ve kontrollerinin uzman hekimler tarafından yapılması sağlanmalıdır. Kelepçeli muayene ve tedavi yöntemi uygulamasından vazgeçilmelidir. Bu uygulama nedeniyle birçok hasta mahpusun tedavisi yapılamamaktadır. Tüm cezaevlerinde yaşananlara, hak ihlallerine, sağlığa erişim engellerine karşı Adalet Bakanlığı’nı, ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz.”