3 kentte eylem: Hasta tutsakların durumu ağır!

3 kentte hasta tutsaklar için düzenlenen eylemlerde, Cengiz Baytar, Muhlise Karagüzel, Hişyar Özer’in durumunun ağır olduğuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve sivil toplum örgütleri, İstanbul, Ankara ve İzmir’de hasta tutsaklar için eylemlerini sürdürdü.


İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturması” eyleminin 619’uncusunu İHD İstanbul Şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bulunan tutsak Cengiz Baytar’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Basın metnini okuyan İHD Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, Baytar’ın 29 yıldır cezaevinde bulunduğunu ve bu süreçte yüz felci, bel fıtığı, nefes darlığı, reflü,  kemik erimesi gibi birçok hastalığa sahip olduğunu belirtti.
Hatice Onaran, annesinin anlatımlarını paylaşırken, Baytar ve hasta tutsakların hemen serbest bırakılmasını istedi.


İZMİR
İHD İzmir Şubesi de hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla 2 haftada bir düzenlediği basın açıklamasının 284’üncüsünü Konak'taki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eyleme Barış Anneleri, hasta tutsak Mahmut Badur’un ailesi, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.

Bu haftaki açıklamada İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in durumu aktarıldı. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şube Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD İzmir Şube Yöneticisi Gülay Gün Bilici okudu.
Açıklamada, Karagüzel'in her an yeni bir kalp krizi, şeker koması veya astım nöbeti riski yaşayabileceği belirtilirken, "Derhal serbest bırakılmalı" denildi.


ANKARA
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde hasta tutsaklar için düzenlenen eylemde İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen açıklama yaptı.
Nuray Çevirmen, İHD olarak tespit edebildikleri kadarıyla hapishanelerde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsağın olduğu bilgisini paylaştı.
Wan'daki Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan 24 yaşındaki hasta tutsak Hişyar Özer’in 2016 yılında çocuk yaşta iken tutuklandığını belirten Nuray Çevirmen, Özer’in cezaevine girmeden önce astım hastası olduğunu ve hastalığının devam ettiğini aktardı. Nuray Çevirmen, Özer'in hastalıklarının arttığını belirterek, "Karnından 3 delik açılmış ve torbalar takılmış vaziyettedir. Hişyar Özer’in tahliye edilerek ailesinin yanında tedavilerine devam etmesini talep ediyoruz” dedi.