3 kentte yüzde 93 engelli tutsak Kaya için eylem

İzmir, İstanbul ve Ankara’da, yüzde 93 engelli ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın özgürlüğü için buluşuldu.

İHD İzmir Şubesi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için 2 haftada bir düzenlediği basın açıklamasının 277’incisini Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD İzmir Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, 1943 doğumlu olan Abdulalim Kaya'nın hakkında, 2008 yılında katılmış olduğu bir basın açıklaması nedeniyle dava açıldığını, yapılan yargılama sonucunda 24 Aralık 2009'da Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "Örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verildiğini, verilen hapis cezasının ise 2011 yılında onandığını söyledi. Kaya’nın 2021 yılının Ekim ayında Bursa’da prostat hastalığı nedeniyle ameliyat edildiğini söyleyen Çiçek, "Taburcu olduktan sonra henüz dikişleri dahi alınmadan 14 Ekim 2020 tarihinde, kaldığı evden gözaltına alınarak Bursa H Tipi Kapalı Hapishanesine konulmuştur. Tutuklandığında kontrolleri devam ediyordu ve idrarını tutamayacak durumdaydı" dedi.

Çiçek, şunları belirtti: "12.10.2022 tarihinde Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından hastalıklarının teşhisleri yapılarak yüzde 93 engellilik raporu düzenlenmiştir. Bu raporda 'Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirmesi mümkün görünmemekte olup, bu durumun düzelip düzelmediği ile ilgili kontrol muayenesinin 2 yıl sonra yapılması sağlık kurulumuzca uygun' denilmiştir."

Çiçek, Kaya'nın ailesini ziyarete gittiğinde görüşe tekerlekli sandalye ile getirildiğini, çocuklarını tanıyamadığını belirterek, "Tek başına tutulması ve durumunun kötüleşmesi üzerine ailesi Batman’a tekrar getirilmesi konusunda başvuruda bulunmuş ve yaklaşık bir ay önce Batman M Tipine getirilmiş olup hala burada tutulmaktadır" diye belirtti.

 Kaya’nın yaşı ve ağır hastalıkları nedeniyle cezaevinde kalamayacağını ifade ede Çiçek, “Kaya’nın bir an önce ailesinin yanında, daha sağlıklı koşullarda tedavisine devam edebilmesi için tahliyesinin sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

 
ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi de eylemlerinin 459’uncu haftasında İHD Ankara Şube önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme birçok kişi katıldı. İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen, yüzde 93 oranında engelli raporu bulunan ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın durumuna dikkat çekti.


İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu  da “F Oturumu” eyleminin 587’nci haftasında ağır hasta tutsak Kaya’nın durumuna dikkat çekti. İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde, İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Mukaddes Şamiloğlu konuştu.

Şamiloğlu, cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti, hasta tutsakların tedavi ve sağlığa erişiminin koşulsuz mümkün gerektiğini söyledi.