30 yıllık tutsak Aziz Ok’un tahliyesi keyfi gerekçeyle 3 yıl ertelendi

Hukuksuzluğu ile meşhur Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde adil olmayan bir yargılama ile ömür boyu hapse mahkum edilen Abul Aziz Ok, 30 yıl sonra “pişmanlık dayatmasını” kabul etmediği için tahliye edilmiyor.

Aziz Ok, Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. 30 yıldır cezaevlerinde tutuluyor. Edirne’de 1993 yılında tutuklanan Abdul Aziz Ok’a, “örgüt üyesi olmak” ve “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından müebbet hapis cezası verilmişti.

Adil olmayan bir yargılama sonucunda tutuklanan Ok, sırasıyla Amed, Bartın, Kandıra, Bolu, Şirnex, Wan ve son olarak Patnos Cezaevi’ne konuldu.

Ok, 19 Temmuz’da 30 yılını doldurmasına rağmen “Pişmanlık dayatmasını” kabul etmediği için tahliyesi reddedildi ve üç yıl ertelendi.

Ablası İnan Ok, tutsak Abdul Aziz Ok’Un 30 yılda birçok hak ihlaline maruz kaldığını belirterek, ihlallerin tahliyesinin ertelenmesiyle devam ettiğini tepkisinde bulundu.

Abla Ok, şunları ifade etti: “Tutulduğu bütün cezaevlerinde görüş günlerinde ve telefon görüşmelerinde sürekli sorun yaşadık. Son olarak tutulduğu Patnos L Tipi Cezaevi, hak ihlalleri ile anılan bir cezaevi. Yemeğinden, banyosuna, içme suyuna kadar her konuda sorun var. Tutuklular, hasta oldukları halde, hastanelere götürülmüyor ve hiçbir haklarından yararlanmıyorlar. Şimdi de 30 yılını doldurmasına rağmen tahliyesi keyfi gerekçelerle engellendi. Cezaevi İdaresi ile görüştüğümüzde kardeşim pişman olmadığı için tahliyesinin 2026’ya ertelendiği iletildi. Biz bu durumu kabul etmiyoruz. Gerekli bütün işlemleri yapmaya ve gerekli yargı kurumlarına başvurmaya devam edeceğiz.”